Óriási különbségek mutatkoznak a hazai gyermektáborok költségeiben
Fotó: Shutterstock

Így számolj, ha nyári táborba készül idén a gyermeked

A gyerektáborok költségén is érezehető az idei infláció. Akad olyan tábor, amelyik évek óta nem emelt árat, a mostani szezonban azonban muszáj lesz neki.


A szolgáltatásokkal kompenzálnák az áremelést

75–78 ezer forintba került turnusonként tavaly a People Team Alapítvány tábora. Idén várhatóan 82 ezret fognak kérni. Emelkedett továbbá a napközis táboruk ára is, egy év alatt 39-ről 41 ezerre. A drágulást azonban akciókkal kívánják kompenzálni (például félárat fizet az, aki három új táborozót hoz magával), valamint 10-ről 17-re emelték a témaszekcióik számát.

Évek óta nem emeltünk árat, de 2022-re muszáj volt, pedig mindig is az volt a küldetésünk, hogy áraink ne legyenek túl magasak. Mi nem akarunk holmi elitista tábor lenni, viszont a maximumot akarjuk nyújtani. Fennállásunk 30 éve alatt mindig is igyekeztünk a szülők vállára nehezedő vakációfinanszírozási terheket némileg csökkenteni. Hiszen nem terjeszkedni és vállalkozni akarunk, vagy megsokszorozni magunkat: a legfőbb cél, hogy sokan legyünk, és hogy minden táborlakó nagyszerűen érezze magát adott esetben akár három héten keresztül

nyilatkozta Palotás Attila Ater, az alapítvány alapítója és projektfelelőse a mfor.hu-nak. A vezető a drágulás okát leginkább a partnereik áremelésével és a gazdasági környezettel indokolta (növekedtek például az élelmiszerárak, valamint a buszozás és a helyszínbérlés költségei).

A People Team nagyjából 5 százalékos emelése azonban igen alacsony lehet, hiszen

  • az Állatkerti Zoo táborban (Budapest) 2021-ben az 5 napos turnus 79 900 forint volt, 2022-ben 88 900 forintba kerül;
  • a Seholsziget Élménypark (Nőtincs) tavaly 50–60 ezerbe került, idén 60–70 ezer forintot kell fizetni érte;
  • a Vissza a vadonba (Szentendre) az előző évben 35–35 ezer forint volt, most 42–45 ezer.

Nagy az érdeklődés

A drágulás ellenére jelentősen megnőtt az érdeklődés a gyermektáborok iránt az előző két, pandémia által jobban sújtott évhez képest. A klasszikus táborok mellett ráadásul egyre nagyobb az extrémebbek száma is.

Idén a tavalyinál több, közel 700 táborturnus közül tudnak választani a szülők és a gyermekeik a Táborfigyelőn, amire szükség is van. Nemcsak azért, mert idén jóval többen foglalnak tábort, mint az előző években, hanem mert már tavaly is várólistákat kellett állítani. Ezt elkerülhetjük idén, hiszen a táborok felkészültek a rohamra, és sok újdonság is van 2022-ben a tábortémák tekintetében

– mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

Hatalmas különbségek

A szakember beszélt arról is, hogy tavaly a táboroztatók 70 százaléka nem, vagy csak minimális áremelést tervezett. Idén azonban ez nem várható, átlagosan nagyjából 10 százalékkal drágulhatnak a táborok. Az árak viszont nagyon eltérőek, hiszen van olyan ottalvós tábor, ami idén 28 ezer forintba kerül, de olyan is akad, ami 300 ezerbe.

Tavaly egy napközis tábor átlagára 33–35 ezer forint volt, míg egy ottalvós táborért 53–55 ezer forintot kellett fizetniük a szülőknek. Ezzel szemben idén egy napközis tábor 38 500 forint átlagosan egy hétre, míg az ottalvós programok esetében az átlagos költség 60 ezer forint egy turnusra

– fogalmazott a Táborfigyelő ügyvezetője.


Ne hagyd ki!