A Cathay Pacific légitársaság hongkongi főhadiszállása, ahol egy repülő van kiállítva, a cég alkalmazottjai 200 évet töltöttek karanténban tavaly
Fotó: Shutterstock

200 év karanténban? Egy légitársaság összehozta

A hongkongi székhelyű Cathay Pacific Airways légitársaság pilótái és kiszolgáló személyzete 2021-ben összesen nagyjából 200 évet töltöttek karanténban, köszönhetően a szigorú Covid-politikának-közölte a vállalat elnöke, Patrick Healy.


„Különleges” bánásmód

Egész egyszerűen példa nélküli, amin keresztülmentetek az elmúlt két évben. A csapatunk tagjai összesen több mint 62 000 éjszakát töltöttek karantén szállodákban a 2021-es esztendőben. Továbbá, közületek több mint ezren 11 000-nél is több éjszakát töltöttek a Penny's Bay-ben

-mondta Healy munkavállalónak címzett videójában (A Penny's Bay egy, a spártai körülményekről ismert hongkongi kormányzati elkülönítő létesítmény).

Ez azt jelenti, hogy a Cathay Pacific munkavállalói egy év alatt 73 000 éjszakát töltöttek karanténban, ami nagyjából 200 évnek felel meg.

A megdöbbentő adat Kína szigorú Zéró-Covid politikájára vezethető vissza. Attól függően, hogy milyen országból érkeznek, a beutazóknak karanténba kell vonulniuk a vírus terjedésének lassítása érdekében, a szabály alól a légitársaságok dolgozói sem képeznek kivételt. Mondanunk sem kell, esetükben igen sokszor előfordul, hogy egy veszélyesnek minősített országból utaznak vissza hazájukba.

Példátlan veszteségek

Healy a videóban köszönetet mondott a dolgozóknak helytállásukért, illetve családtagjaikat is nagyra méltatta, akiknek szintén gyakran vállalniuk kellett az elszigetelődést.

A Cathay nincs egyszerű helyzetben, a közelmúltban több ezer dollár értékű készpénzes bónuszokat ajánlott fel azoknak az embereknek, akik önként jelentkeztek a karanténnal járó utakra. Az említett járatokon dolgozó szakemberek gyakran hetekig távol vannak családjuktól a védelmi intézkedések és a munkavégzés miatt.

Healy azt is elmondta, hogy az ösztönző bevált, több ezren jelentkeztek a kihívást jelentő utakra, majd hozzátette, rendkívüli veszteségeket szenvedett a vállalat a járvány alatt. A Financial Times beszámolója szerint a dolgozók fizikailag és mentálisan is rossz állapotban vannak, decemberben több tucat pilóta mondott fel.

Ne hagyd ki!