Az Airbus szerint még legalább két év kell ahhoz, hogy visszaálljon a legiközlekedés a járvány előtti szintekre. Ettől függetlenül a cég már bizakodó– írja a Reuters.


Jelenleg havonta 40 darab A320-as gépet gyárt a cég, ezt a számot az év végéig 45-re, 2022-ben pedig 53-ra emelné.

Hosszútávú terveket egyelőre nem tett közzé a vállalat, amelynek vezetői arra számítanak, hogy 2023-2025 között visszaáll a termelés a járvány előtti szintre. Guillaume Faury, az Airbus vezére a következő 1-2 évre „meredek emelkedést" jósolt a cégének.

Nem biztos, hogy menni fog

Több probléma is van az Airbus tervével. Egyrészt még a 2021-es megrendelésekről sem állapodott meg a beszállítókkal, másrészt akár 18 hónapba is beletelhet, hogy ezek a rendelések meg is érkezzenek.

Sok szakértő figyelmeztette a szektor szereplőit: lehet, hogy a nagy játékosok készen állnak a termelés visszaállítására, de a kisebb gyártók, amelyek számos alkatrész előállításáért felelnek, pénzügyi gondokkal küzdenek. Az ellátási lánc akadozásáról nem is beszélve.

Ráadásul az Airbus terve csak akkor válhat valóra, ha az emberek elkezdenek utazni a járvány után. Az előrejelzések ugyan biztatóak, a Moody's Investors Service például úgy látja, hogy a következő 12-18 hónapban fellendülés várható a forgalomban, de azért vannak járványügyi kockázatok.

Az előrejelzések szerint először a rövidebb távolságokon állhat helyre a régi rend a légiközlekedésben, ami azt is kijelöli, hogy milyen géptípusokra lesz szükség az utazások zavartalan lebonyolításában.

Magyarország is érintett

Az Airbus elég nehezen viselte a vírust, tavaly többezer munkavállalótól kellett megválnia. Korábban Guillaume Faury arról beszélt, hogy akár 10 évbe is beletelhet a visszaállás a korábbi teljesítményre.

Számunkra jó hír, hogy Magyarországon pár napja készült el az Airbus Helicopters Hungary helikopteralkatrész-gyár leendő gyulai üzemének vasbeton szerkezete. Ha minden a tervek szerint alakul, az európai helikoptergyártó és a magyar állam repülőgépipari vegyesvállalatának otthont adó létesítményben 2022-től indulhat a termelés.

The Conversation

Friss

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült

Parragh László szerint az átalakítást össze lehetne vonni a formálódó globális társasági minimumadóval.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!