Sokkal többe kerülnek a házi kedvencek mint tavaly ilyenkor
Fotó: Shutterstock

Sok hobbiállattartó került nehéz helyzetbe

Egyre több házikedvenc kerül menhelyre, mert a gazdáik nem tudják kifizetni a tartásuk növekvő költségeit egy állatjóléti alapítvány szerint. Több embernek lenne szüksége támogatásra azért, hogy tápot vehessen a kutyáinak és a macskáinak.


Nőttek az állattartás költségei

Egy év alatt 9,1 százalékkal emelkedtek az állatorvosi költségek az Egyesült Királyságban, ami az elmúlt 40 év legmagasabb rátája. Emellett jelentősen növekedett a házikedvencek legalapvetőbb tápjainak az ára is. A Bank of England várakozása szerint 11 százalékos lehet az infláció a következő hónapokban a szigetországban, ami igen nehezen érinti a háztartások pénztárcáját – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Chris Bennett, az Angliában lévő godmanchester-i alapítvány, a Woodgreen munkatársa beszélt róla, hogy sok olyan sérült háziállatot kell befogadniuk, akiknek a gazdáik már nem engedhetik meg maguknak az állatorvosi költségeket. Emellett egyre több az olyan hobbiállat-tulajdonos, aki havonta több mint hét napon keresztül a legalapvetőbb tápokat sem tudja megvenni kedvenceinek, ezért tőlük kér segítséget.

Sok állat érkezik törött végtaggal vagy medencével. Ezek kezelése akár több ezer fontba kerülhet. Az alapítvány ezért azt tanácsolja a tulajdonosoknak, hogy kössenek biztosítást kedvenceikre

- nyilatkozta Vicky Gurney, a Woodgreen állatorvosi ápolója.

A szakember azonban hozzátette, hogy számos olyan ember is akad, akik ugyan kötöttek biztosítást, most azonban felmondják, mert nem fér bele a költségvetésükbe.

London segíteni próbál

A portál megjegyzi, hogy a londoni kormány az infláció miatt két alkalommal segíti rendkívüli támogatással a legszegényebb briteket. Az első kifizetés július közepén lesz esedékes. Több mint nyolcmillió háztartás fog kapni 326 fontot (középárfolyamon számolva nagyjából 150 ezer forintot) a következő hónapban, aztán nagyjából ugyanennyi érkezik az ősszel is.

Emellett háztartásonként jár 400 font támogatás (nagyjából 185 ezer forint) az emelkedő energiaárak kompenzációjára az Egyesült Királyságban, szintén az őszi hónapokban. Ez további 150 font (körülbelül 70 ezer forint) önkormányzati adó-visszatérítéssel egészülhet még ki a későbbiekben.

Magyarországon is többet kell a házikedvencekre költeni

A napokban Süveges László, egy Békés megyei kisbolt vezetője számolt be róla a HVG-nek, hogy a hatósági áras csirke far-hátat 260 forintért kell kínálnia, azonban 294 forintét szerzi be. A kereslet azonban megnőtt rá az elmúlt hónapokban, hiszen elszálltak a kutyakonzervárak, és rengetegen viszik ezt helyette az állatoknak.

A Haszon.hu egyik olvasójának a tapasztalata is az, hogy a legolcsóbb 800-1200 grammos kutyakonzervek árai nagyjából a 40-50 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben. Ő is ezért egyre gyakrabban ugrik be a henteshez olcsóbb húsokért.


Ne hagyd ki!