Az AMD új chipje, amit már a Xilinxszel fejlesztett
Fotó: Shutterstock

Az AMD új ügyletébe az egész félvezető-piac beleremegett

Az Advanced Micro Devices chipfejlesztő, ismertebb nevén az AMD bejelentette, sikeresen felvásárolta a Xilinx félvezetőgyártót. Az ügylet értéke 50 milliárd dollár, ami abszolút iparági rekordnak számít.


Az AMD 2020 októberében harangozta be, hogy fel akarja vásárolni a Xilinx amerikai technológiai vállalatot. Az akvizíciót akkoriban 35 milliárd dollárra értékelték, az elmúlt közel másfél évben azonban annyira felértékelődött az AMD, hogy végül 50 milliárd dollárért, azaz nagyjából 15 800 milliárd forintért kebelezhette be kiszemeltját. Viszonyításképp: Magyarország éves GDP-jét 155 milliárd dollárra becsüli a Világbank.

Az AMD vezérigazgatója, Lisa Su elmondta, a Xilinxnek köszönhetően az chipfejlesztő nagyobb szeletet hasíthat ki a félvezetők piacából, amelynek értékét nagyjából 135 milliárd dollárra becsülik. Mint mondta, nagy reményeket fűznek a felhőalapú megoldásokhoz és az intelligens eszközökhöz.

Hogyan tovább?

A felügyeleti szervek jóváhagyása a lehető legjobbkor jött, hiszen az AMD és az Intel között elképesztően kiélezett verseny alakult ki az elmúlt két évben. Az AMD régóta az Intel legfőbb riválisa a számítógépekben használt processzorok piacán, utóbbi azonban mostanában sokat küszködött termékei házon belüli gyártásával. Az AMD a Xilinxnek köszönhetően most átveheti a piacvezető szerepet.

Az egyesült vállalatot Lisa Su fogja vezetni, a Xilinx vezérigazgatója, Victor Peng pedig az újonnan alakult Adaptive and Embedded Computing Group elnöke lesz. A két cég több mint 15 ezer mérnököt foglalkoztat. Egy teljesen kiszervezett gyártási stratégiát fognak követni, amely nagymértékben támaszkodik a tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) félvezetőgyártóra.

A cégek arra számítanak, hogy az egyesülésük 300 millió dolláros költségmegtakarítást fog eredményezni.

Ne hagyd ki!