Egy szétszerelt Apple-1 számítógép monitora, klaviatúrája és hardverkészlete

Képünk illusztráció

Elárvereztek egy ’76-os, Steve Jobs által épített Apple masinát, húzós az ára

A napokban egy különleges ritkaságot, egy első generációs Apple-1 számítógépet árvereztek el az Egyesült Államokban, amit a vállalat alapítói, Steve Jobs és Steve Wozniak építettek.

Gyűjtői darab

A szóban forgó hawaii koa faházas számítógép igazi kuriózumnak számít, a világon összesen 200 darab készült belőle. Az 1976-ban gyártott készüléknek egészen az árverés napjáig mindössze két tulajdonosa volt: egy professzor, aki 45 évvel ezelőtt 666,66 dollárért vásárolta, illetve a diákja, akinek később 650 dollárért eladta a gépet. Az áruba bocsátott Apple-1 számítógép értékét tovább növelte, hogy több mint négy évtizeddel gyártása után napjainkban is tökéletesen működik.

Egy lelkes gyűjtő végül 400 ezer dollárért, átszámítva nagyjából 124 millió forintért vásárolta meg a múzeumi darabot.

A csomag részét képezte az eredeti felhasználói kézikönyv és az Apple-1 kazettákra rögzített szoftvere is.

A számok varázsa

Jobs, Wozniak és Ronald Wayne 1976. április 1-jén alapította az Apple-t egy kaliforniai garázsban. Az első Apple-1 számítógépet még ebben az évben a piacra dobták, a gyártás finanszírozásához Jobs eladta a Volkswagen mikrobuszát, Wozniak pedig a HP-65 számológépét. Azért döntöttek a 666,66 dolláros bevezetési ár mellett, mert Wozniak szerette az ismétlődő számokat.

A frissen elárverezett modell több szempontból is különleges. Egyrészt körülbelül 20 darab Apple-1-ről tudnak, ami a mai napig is működőképes, másrészt a 200 darabos szériából csupán 50 darabra került rá az említett koa faburkolat, ami egy úttörő számítógép-kiskereskedőnek, a kaliforniai ByteShop-nak köszönhető. A gép képeit ezen az oldalon tekinthetitek meg.

Ez a gép a régi elektronikai cikkek és számítógépes technológia eszközök gyűjtői számára olyan, mint a szent grál.

-mondta Corey Cohen, az Apple-1 szakértője a Los Angeles közelében szervezett Monrovia-i aukció előtt.

Bár a 400 ezer dolláros vételár is figyelemre méltó, az éllovast meg sem közelíti. 2014-ben ugyanis egy New York-ban szervezett Bonhams aukción 905 ezer dollárért, azaz több mint 280 millió forintért kelt el egy Apple-1 számítógép.


Ne hagyd ki!