Indokolhatja a lépést, hogy egyszerre ment is és marad is a hatósági ár az üzletekben
Fotó: Shutterstock

Túl olcsó néhány termék, korlátozást vezetett be a boltlánc

Miután egyszerre ment is és maradt is egyes alapvető élelmiszerek hatóság ára, úgy tűnik, továbbra is igen nagy a kereslet ezekre az árucikkekre. Emiatt ne lepődjünk meg, ha bizonyos üzletekben mennyiségi korlátozásba ütközünk ezen népszerű termékek vásárlásakor.


Egyszerre ment is és marad is a hatósági ár

Mennyiségi korlátozást vezetett be a volt hatósági áras termékekre vásárlásánál az Auchan. A lépés oka lehet, hogy miután a kormány kivezette az árstopot, az új szabályozásban a kötelező akciózáson túl az is szerepel, hogy a korábban ársapka alá tartozó árucikkeket legfeljebb beszerzési áron kínálhatják a boltok. Tehát továbbra is jelentős maradhatott azokra a kereslet. A HVG megjegyzi, így kijelenthető, hogy nem számolták fel teljesen az árstop intézményét. De soroljuk, milyen mennyiségi-vásárlási szabályok vonatkoznak az érintett termékekre az üzletláncban egy napra értendően:

  • kristálycukor – 2 kg
  • UHT, 2,8%-os tej – 6 liter
  • BL 55 búzafinomliszt – 5 kg
  • finomított napraforgó-étolaj – 3x1 liter, 2x2 liter, 1x3 liter vagy 1x5 liter
  • csirkeszárnyvég – 12 kg
  • csirkemell – 3 kg
  • házi sertéscomb – 5 kg
  • csirke far-hát – 5 kg
  • csirkehát – 5 kg
  • csirkefar – 5 kg

Több mint egy hónapjuk volt felkészülni az üzleteknek

A kormány júniusban jelentette be, hogy augusztus elsejével megszűnik az élelmiszerárstop. Gulyás Gergely, a miniszterenökséget vezető miniszter az árstop kivezetését azzal indokolta, a jelenlegi előrejelzések szerint augusztusban jelentősen csökken az infláció - 15 százalék körül várható - és a mérséklődésének a felgyorsulása folytatódni fog az ősszel is.

A miniszter akkor számolt be arról is, hogy a kötelező akciózás eredetileg előírt 10 százalékos mértékét 15 százalékra emelik, továbbá az akciót kiterjesztik azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az élelmiszerárstop alá estek.

Fék az áremelkedésnek

Kifejtette, a heti akciós időszakot megelőző harminc napban a bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 15 százalékkal kedvezőbb áron kell adni az üzleteknek az érintett termékeket a jövőben.

A miniszter azt mondta, az akciós termékeknél jelentősebb árcsökkenésre lehet számítani, miközben az infláció is csökkenni fog. Az árstop megszűnését követően pedig az érintett termékeknél is lesz egy fék, ami az áremelkedésnek gátat szab. Arról is gondoskodnak, hogy mindenkinek láthatóan és érthetően jelezzék az üzletek az árcsökkentett termékek körét és az árcsökkentés tényét.

Ne hagyd ki!