Csinos összeg üti a magyar Auchan tulajdonosainak markát
©Morris71/123RF.COM

Csinos összeg üti a magyar Auchan tulajdonosainak markát

Az Auchan Magyarország Kft. tízmilliárd forint osztalék kifizetését tervezi – írja a Világgazdaság a cég beszámolója alapján. Ez az egy évvel korábbi összeg ötszöröse és a tavalyi profit másfélszerese, az adózott eredmény ugyanis 2,8 milliárd forintról 6,6 milliárdra nőtt.


A koronavírus az Auchan működésére is hatással volt, a járványhelyzetben a cég bekerült a létfontosságú magyar vállalatok közé, – olvasható az éves beszámolóban. Az online kereskedelemben kiemelkedő volt a fejlődés, míg az üzemanyag-értékesítés visszaesett. A magyar piacon 19 hiper- és öt szupermarkettel jelen lévő áruházlánc árbevétele 332,8 milliárd forintról 356,5 milliárdra nőtt 2020-ban, az üzemi eredmény is felkúszott 2,7-ről 7,4 milliárdra. A cég saját tőkéje 37,8-ről 42,4 milliárd forintra gyarapodott.

A pénz beszél

A vg.hu szerint a 10 milliárd forintos osztalék mértéke azért kelthet ellenérzéseket, mert a társaság nem járult hozzá a 2,7 milliárd forintos költséggel járó bérfejlesztéshez, csak mintegy egymilliárdot fordított erre a célra. Míg iparági szinten a fizikai dolgozók átlagos bruttó bére 322 ezer forint, addig az Auchannál 286 ezer, a szellemieknél viszont ehhez hasonló mértékben felfelé térnek el: 550 ezer forintot fizetnek a szektorális középértéknek tekinthető 520 ezerrel szemben.


Ne hagyd ki!