Július drágábbnak tűnik, mint június
Fotó: Shutterstock

Ennyiért hajthatod álomra a fejed a Balatonnál idén nyáron

Friss elemzés vizsgálta a balatoni szálláshelyek - kiemelten a kempingek és az apartmanok – árait a booking.com adatai alapján. Mutatjuk, mennyiért bérelhetnek szállást a családok Zamárditól Keszthelyig.


Júliusban drágábban lehet megszállni a Balaton környékén

Egy friss vizsgálat szerint a legalacsonyabb kempingárakat Balatonőszöd mutatja a Balaton környékén. Ott 15 ezer forintért is találni szállást egy éjszakára két felnőttnek és két gyermeknek.

Középkategóriában Zamárdi 24 ezres, míg Siófok és Paloznak 21 ezres árszintet képvisel.

A faházakkal felszerelt kempingek napi költsége jellemzően 30-35 ezer forint között alakulnak a déli parton. Az északin ennél magasabb, 40 ezer forint feletti árak dominálnak. Kiemelkedik a gyenesdiási kemping, ahol 45 ezer forintért családi apartman bérelhető reggelivel.

Az apartmanok árai Alsóörsön 56 ezer forinttól kezdődnek, de Keszthelyen 39 ezer forintért is találni hasonló szállást. A prémium kategória az ilyen szálláshelyeknél 60 ezer forinttól indul, bár az északi part kicsivel drágább lehet.

A partnereknél azt látni, hogy a tavalyi árakhoz képest a hotelkategóriában idén egy főre számolva, átlagosan 5 százalékkal emelkedtek az árak. Minden egyéb kategóriában, ami nem hotel (kemping, panzió, apartman, vendégház) ez a mutató 8,1 százalék. (…) A teljes foglalások értéke hotelkategóriában három, nem hotelben 1,9 százalékkal emelkedett, vagyis a tavalyi évhez képest 4,9 százalékos javulás mutatható ki az idén. Az átlagos bruttó szobaátlagár a 3 csillagos kategóriában június hónapra 30 ezer forint, míg június hónapra 42 ezer forint környékén van jelenleg

nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke az Economxnek.

Magas bérért keresik az alkalmazottakat a balatoni büfékbe

A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének elemzése szerint pedig idén a balatoni nyaralás anyagilag kedvezőbb lehet, mint egy horvát tengerparti üdülés. A számításaiknál egy pár, illetve egy négytagú család költségeit számolták ki egy hétéjszakás nyaralásra vonatkozóan.

Egy pár esetében a balatoni szálloda költségei félpanzióval 470-685 ezer forint között mozognak, míg Horvátországban ugyanez 500-970 ezer forintba kerülhet.

Négytagú családoknál Horvátországban 600 ezer és 1,8 millió forint közötti, a Balatonon pedig 630 ezer és 1,18 millió forint közötti költségekkel számolhatunk az az említett kategóriában.

Kivételt jelent a kempingezés, ahol a horvátországi tengerparti opció 25 ezer forinttal olcsóbb, mint a magyarországi tóparti (605 ezer, illetve 630 ezer forint).

Az elemzés az élelmiszerárakat is vizsgálta. Itt minimális különbséget talált a két ország között.

Viszont a strandételek áraiban nagyobb volt az eltérés. Például egy lángos Balatonfüreden 1000-1900 forintba kerül, míg a horvátországi csevap 6,5 eurótól (kb. 2,300 forinttól) kezdődik.


Ne hagyd ki!