A Chrome helye megingathatatlannak tűnik, de mögötte nagy a verseny
Fotó: Shutterstock

Nagyot megy a Microsoft Edge a böngészők versenyében

A Google Chrome magasan vezeti a felhasználói számát tekintve az asztali böngészők versenyét, azonban áprilisban helycsere történt a dobogó második és harmadik fokán.


A Chrome helye megingathatatlan, mögötte azonban nagy a verseny

A Microsoft Edge megelőzte az Apple-höz köthető Safari webböngészőt a szektorban folyó versenyben és átvette a képzeletbeli dobogó második fokát a Google Chrome mögött – írja a hwsw.hu a StatCounter webanalitikai szolgáltatás friss számaira hivatkozva.

Az áprilisi statisztikák szerint az első helyen továbbra is toronymagasan a Google Chrome áll, hiszen az asztali számítógépek 66,64 százalékán használják rendszeresen világszerte. Az újdonsült második helyezett a Microsoft Edge, 10,07 százalékkal. Harmadik helyen a Safar 9,61 százalékkal, a Mozilla Firefox pedig a negyedik 7,86 százalékkal.

Így alakult a verseny a közelmúltban

Február óta lehetett sejteni, hogy a Windows 11 alapértelmezett böngészője, az Edge lehagyhatja a versenyben a Safarit, ugyanis az utóbbi részesedése 14 hónapja apad a piacon. Tavaly januárban az Apple programját az asztali gépek még 10,38 százaléka használta világszerte.

Meg kell említeni azt is, hogy a Chrome-nak a tetemes előnyét a közelmúltban is tovább sikerült növelnie. Kevésbé dicsekedhet azonban az eredményeivel a Firefox, amely a rendszeres frissítései és fejlesztései ellenére is folyamatosan szorul vissza a piacon.

A Safari-t egyébként az elmúlt években sok kritika érte a felhasználói élmény, a kompatibilitás és a bugok miatt. A közelmúltban azonban próbálta erőforrásait a hibák javítására fordítani, ami miatt például háttérbe szorult az új dizájn kiépítése.

Más a helyzet a mobil platformokon

A mobil készülékek piacán azonban lényegesen jobban áll a Safari. Ebben közrejátszik az is, hogy a Microsoftnak egy ideje nincs saját operációs rendszere. Ezen a piacon is a Google Chrome vezeti a népszerűségi listát, bár valamivel alacsonyabb, 62,87 százalékos lefedettséggel. Az iPhone-ok és iPad-ek által használt Safari áll a második helyen 25,35 százalékkal. A harmadik helyen pedig a Samsung Internet böngésző szerénykedik 4,9 százalékkal.

Ha az asztali számítógépek és a mobileszközök összevont statisztikáit nézzük, akkor pedig a következő a sorrend:

  1. Google Chrome - 64,36 százalék
  2. Safari - 19,13 százalék
  3. Microsoft Edge - 4,07 százalék
  4. Mozilla Firefox - 3,41 százalék
  5. Samsung Internet - 2,84 százalék
  6. Opera - 2,07 százalék


Ne hagyd ki!