Ez lett a Sprite-ból, a Fantából és a Coke-ból

Ez lett a Sprite-ból, a Fantából és a Coke-ból

Forrás: Twitter

A nyugati brandek nyomokban megmaradtak Oroszországban

Az olyan ikonikus brandek mögött álló nyugati cégek, mint a Coca-Cola, évekig harcolhatnak a hamis, illetve a jogosulatlan import termékek miatt, amelyekkel próbálják betölteni a kivonulásuk után keletkezett űrt az orosz piacon.


A jogi procedúrák ráadásul nem sok jóval kecsegtetnek, miután Moszkva nem kezeli túlzott együttérzéssel azokat a nyugati vállalatokat, amelyek az Ukrajna ellen indított háború miatt bojkottálták az orosz piacot.

Perre mennek

A Coca-Cola öt hónap után augusztusban véglegesítette a kivonulását, míg más cégek, például a McDonald’s eladták orosz érdekeltségeiket. Olyan is akad, mások mellett a Procter & Gamble, amely részben maradt, és csupán létfontosságú cikkeket árul az oroszoknak.

A kivonuló cégek óvnák a védjegyeiket, hogy megvédjék márkáikat az értékvesztéstől, már csak azért is, mert egyszer még visszatérhetnek az országba.

Ez azonban nem egyszerű feladat egy halom opportunistával, importőrrel szemben, és kiszámíthatatlan bírósági döntések mellett.

A Coca-Cola máris felvette a kesztyűt a jogosulatlan import, valamint a Fanta, a Coke és a Sprite speciális orosz másolatai ellen, és bírósághoz fordult.

Orosz Mercedes? Miért ne?

A Roszpatenthez, az orosz kormány szabadalmi hivatalához tömegével érkeznek kérések az országban népszerű nyugati márkák használatára.

Normális ügymenetben az illetékes hivatalok elutasítják az olyan védjegyek használatát, amelyek azonosak vagy nagyon hasonlóak egy már meglévő márkához.

Két moszkvai vállalkozó például mintegy 20 brand használatára adott be kérelmet, köztük van a Coca-Cola, az Adidas, a Mercedes Benz és a Pampers – írja a Reuters.

Pelenkát máris képesek lennének gyártani, a többit pedig, úgy tervezik, akár licenszbe is adhatnák.

Például, ha az állam Mercedest akar gyártani, akkor odaadjuk az államnak a Mercedes védjegyet. Nincs ebben semmi rossz

- mondta egyikük. Putyin orosz elnök korábban kilátásba helyezte, hogy nem kell az orosz elitnek lemondania a Mercedesről, a nyugati szankciók ellenére sem. Lehet, hogy erre gondolt.

Ne hagyd ki!