Megszűnik az elsősorban a Mozart csokoládégolyóiról (Mirabell Echte Salzburger Mozartkugel) ismert osztrák édességgyártó, a Salzburg Schokolade. A cég az alapanyagárak drasztikus emelkedésével, illetve az egyik fő vevőjével való kapcsolata megszakadásával magyarázza a gyárbezárást.
Búcsút inthetünk a Mozart csokigolyóknak
A Salzburg Schokolade - egykor jelentős osztrák édességgyártó - több mint két évvel a csődje bejelentése után most végleg bezárja a grödigi gyára kapuit.
A 2021 novemberében csődbe ment vállalatot 2022-ben átvette a román KEX Confectionery csoport, de a gyártás fenntartása gazdasági okokból továbbra is tarthatatlannak bizonyult.
A Standard szerint elsősorban az emelkedő alapanyagárak, a magas üzemeltetési költségek, valamint az egyik nagy vevő elvesztése okozott jelentős anyagi nehézségeket, illetve lehetetlenítette el a további működésüket.
A Vg megjegyzi, a vállalat jelenleg azon dolgozik, hogy a Grödigben munka nélkül maradó 65 alkalmazott helyzetét könnyítse. Emellett előrehaladott tárgyalásokat folytat a gyárterület jövőbeli hasznosításáról.
Megreformálnák a csokoládét Svájcban
Egyébként svájci kutatók dolgozták ki a csokoládégyártás egy új, innovatív módszerét az ETH Zürichi Szövetségi Főiskolán. A megoldásuk lényege, hogy nemcsak a kakaóbabot használják fel a csokoládéhoz, hanem a kakaóhüvelyt is.
A héjból a bab körüli rostos részekkel összekeverve édeskés, zselés anyagot nyernek ki. Ez az anyag válthatja fel a hagyományos cukrot a csokoládékészítésnél.
Az új termék előnye például a magas rost-, valamint az alacsonyabb telítettzsír-tartalma.
A módszerrel a kakaótermesztők is többet profitálhatnak, hiszen a kakaóbab mellett értékesíthetik a belső héjrészből készült szárított anyagot is.
Hozzáteszik, az új módszerrel készített svájci csokoládé egyelőre nem érhető el széles körben. Az ipari átállás, valamint a szükséges infrastruktúra kialakítása is időbe telik.