Az EU-ban nőtt, nálunk bezuhant az építőipar
Fotó: Shutterstock

Az euróövezetben nőtt, nálunk bezuhant az építőipar

Nőtt az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése májusban havi összevetésben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán. Nálunk erőteljesen visszaesett az ágazat teljesítménye.


Az euróövezetben májusban szezonális kiigazítással 0,2 százalék volt az építőipari termelés bővülése áprilishoz képest, amikor 0,6 százalékos csökkenést mértek. Éves szinten az euróövezet építőipari termelése 0,1 százalékkal nőtt, miután áprilisban éves összevetésben 0,4 százalék bővülést jegyeztek fel. Az Európai Unióban 0,2 százalékkal nőtt májusban az építőipari termelés áprilishoz viszonyítva, amikor 0,8 százalékos csökkenést regisztráltak. Az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékkal csökkent májusban az EU építőipari termelése az áprilisi stagnálást követően.

Így áll a hazai építőipar

2023 májusában a hazai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól és 1,7 százalékkal az áprilisitól, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

2023 májusában az előző év azonos hónapjához képest:

Mindkét építményfőcsoport termelése mérséklődött, az épületeké 13,2, az egyéb építményeké 10,0%-kal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,6, az egyéb építmények építésében 11,0, a speciális szaképítésben 11,4%-kal csökkent a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 36,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9%-kal visszaesett a 2022. májusi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 30,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest: Az építőipari termelés 8,8%-kal csökkent.


Ne hagyd ki!