Egyebek mellett a kata átalakítása is bekavart a szektornak
Fotó: Shutterstock

Kétarcúság jellemzi a hazai építőipart

Az egész évet nézve jól áll az építőipar, azonban egyre több aggasztó jelet mutat a szektor. A legfrissebb adatok szerint csökkent a termelés, gyakoribbak a felszámolási és végrehajtási esetek. A vállalkozások száma viszont tovább emelkedik az ágazatban.


Érzékenyen reagál az építőipar 

A beruházások visszaesése erősen visszavetheti az építőipar teljesítményét, annak ellenére is, hogy a családtámogatási politika és kedvezményes építőipari áfa megmarad Magyarországon. A szektor az ország egyik húzóágazata volt a közelmúltban, hiszen a gazdaság bruttó hozzáadott értékének mintegy 6 százalékát adta. A 2020-as pandémia időszakát leszámítva ez az érték még növekedett is az elmúlt 5 évben. Azonban a hitelkamatok dinamikus emelkedésbe kezdtek az idén, valamint várhatóan az állami építőipari beruházások is csökkenni fognak a közeljövőben – írja friss elemzésében az Opten.

Bekavart a kata átalakítása is

Ahogy nőtt a termelés az elmúlt években, úgy emelkedett a társas és az egyéni vállalkozások száma. Az Opten adatbázisa szerint jelenleg 65 ezer társas és mintegy 85 ezer egyéni vállalkozás működik az építőiparban. Azonban a gazdasági hatások mellett a kisadózó vállalkozások tételes adójának, azaz a katának a módosítása is erősen befolyásolja a szektor legfrissebb adatait.

Az építőiparban mindig nagy volt a cégfluktuáció. Viszont a cégek számának általános növekedése nem volt jellemző a területre, csupán az elmúlt 2-3 évben az. 2020 eleje óta a társas vállalkozások mennyisége 55 ezerről 65 ezerre, az egyéni vállalkozásoké pedig 64 ezerről 85 ezerre nőtt.

Ez recessziós időszakban ugyan érdekes, de nem teljesen szokatlan, hiszen korábbi válsághelyzetben is megfigyelhető volt hasonló jelenség, amikor sok vállalkozó vagy éppen alkalmazott került kényszerpályára, és új vállalkozások tömegei jöttek létre. A 2021-es és 2022-es év ugyanakkor már inkább pozitívnak mondható az építőipar szempontjából, és a vállalkozások számának növekedése töretlen mind a recessziós, mind a konjunkturális időszakban

- jegyzi meg az elemzés.

Az építőipari vállalkozások számának növekedése továbbra is fennáll. Júliusban 512 új társas és 1 042 egyéni vállalkozás jött létre a szektorban, valamint 222 társas és 611 egyéni vállalkozás szűnt meg. Azonban a kata módosítása miatt visszaesett az új egyéni vállalkozás-bejegyzések mennyisége, illetve nőtt a megszűnő egyéni vállalkozások száma is. Viszont összességében egyre több a vállalkozás az ágazatban.

Aggasztó jelek az építőiparban

A szektor termelési adatai sokkal vegyesebb képet mutatnak. Júniusban az építőpari termelés volumene 8,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, és 5,5 százalékkal kisebb a májusi értéknél (igaz, 2021 júniusa kiugróan erős hónap volt az építőipari termelésben). Emellett az idei év első hat hónapjának összesített termelési volumene 7 százalékkal magasabban 2021 első félévének adatainál. A június végi szerződésállomány pedig 1,2 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi ugyanilyenkor, ezért rövid távon várhatóan nem lesz komoly recesszió a szektorban.

Azonban kedvezőtlen jeleket mutat a felszámolások száma. Júliusban 125 építőipari társas vállalkozás ellen indult ilyen eljárás, valamint idén a havi átlagos érték közel kétszerese a pandémia előttinek. A területen sok a kifizetetlen számla is, ezért nőtt a lánctartozások kialakulásának veszélye. 6 300 egyéni vállalkozás ellen indult végrehajtás júliusban, ami szintén közel kétszerese a korábbi mennyiségnek. Ugyanebben a hónapban 95 társas vállalkozásnál kezdődött végelszámolás, valamint 243 cégnél kényszertörlés, viszont ezen értékek nem kirívóak az ágazatban.

Összességében elmondható, hogy még van lendület az építőiparban, de kérdés, hogy a futó projektek át tudják-e hidalni a keresleti oldalon várható visszaeséseket. Ha a kamatlábak sokáig magasak maradnak, akkor vélhetően a hitelezés visszaszorulása meg fog látszódni az építőipar termelésén is. A jelenlegi trend alapján a vállalkozások számában azonban további növekedés várható még év végéig

- jegyzi meg az Opten.

Ne hagyd ki!