Égő gázrózsa és Gazprom felirat
Fotó: Shutterstock

Üzent a Gazprom-vezér: A saját szabályaink szerint játszunk

Az orosz Gazprom vezetője azt mondta: „a mi termékünk, a mi szabályaink” irányelvet követik, miután a cég az eddigiekhez képest feleannyi gázt szállít Németországba.

A német gazdasági miniszter korábban azzal vádolta az orosz állami céget, hogy fel akarja tornászni az energiaárakat. A Gazprom viszont arra hivatkozik, hogy nem kapott vissza egy fontos berendezést a Siemens Energytől, amelyet karbantartásra küldött a céghez. Németországon kívül Olaszország és Ausztria is jelentős visszaesést tapasztalt az érkező orosz gáz mennyiségében.

A szabályok ura

A Gazprom feje, Alekszej Miller kijelentette, hogy Oroszország a saját szabályait követi, miután a korábbi napi 167 köbméterről két ütemben 67 köbméterre csökkentette a németországi gázszállítását.

A mi termékünk, a mi szabályaink. Nem játszunk olyan szabályok szerint, amiket nem mi találtunk ki

- mondta Miller egy szentpétervári gazdasági fórumon.

Hozzátette, hogy nem lát megoldást a portovajai kompresszorállomásról hiányzó berendezés pótlására. Ez része az Északi Áramlat csővezetéknek, amely az orosz gázt mások mellett Németországba szállítja. A német gazdasági miniszter szerint a berendezésre való hivatkozás csak ürügy.

Miller hangsúlyozta, hogy a berendezés visszaküldését az Oroszország ellen érvényben lévő szankciók gátolják.

A helyzet ura

Közben az olasz energiacég, az ENI is azt közölte, hogy a kért gázmennyiség mindössze 65 százalékát kapta meg az oroszoktól, akik a portovajai problémára hivatkoztak.

Az olasz kormány azonban felkészült arra, hogy a következő napokban is kevesebb orosz gáz érkezik.

Urai vagyunk a helyzetnek, éjjel-nappal monitorozzuk a mennyiséget, a kár egyelőre korlátozott

– mondta Roberto Cingolani miniszter.

Németországhoz hasonlóan, amely erősen függ az orosz földgáztól, Olaszország is földgázellátásának 40 százalékát Moszkvától szerzi be. (A németek esetében ez az arány 35 százalék.) Az olasz ENI-n kívül más európai cégek, köztük az osztrák OMV és a német Uniper is jelezték, hogy a héten jelentősen csökkent az Oroszországból hozzájuk érkező földgáz mennyisége.

Itt írtunk arról, hogy Oroszország miért vágta vissza 40 százalékkal az Északi Áramlat gázellátását, itt pedig arról, hogyan csökkentette a mennyiséget még tovább, amely már az olaszokat is érintette, illetve, hogy a németek szerint az alkatrészre való hivatkozás csak ürügy a Kreml részéről.


Ne hagyd ki!