Acélcsarnokok 2023: gyors megoldás az építkezésre
Fotó: Frisomat

Acélcsarnokok 2023: gyors megoldás az építkezésre

A közelmúlt gazdasági fronton történő rendhagyó változásai erőteljes hatást gyakorolnak a kereskedelmi területen tevékenykedő vállalkozások mindennapjaira - ezzel párhuzamosan a gyors reakciót és rugalmas stratégiát megkövetelő tényezők az építőiparra, így a kapcsolódó beruházásokra is hatással vannak. A jelenséget a kereskedelmi szegmensben nagy népszerűségnek örvendő építkezési forma, az acélcsarnokok szemszögéből vizsgáltuk.


Az elmúlt években világpiaci szinten történő erőteljes alapanyagár-emelkedések jelentős hatással voltak az építőiparra. Az azóta is fennálló, illetve megjelenő további piacformáló jelenségek általánosan nehezítik a vállalkozások előre tervezési lehetőségeit. A változások nagy mértékben érintették az acéltermékekkel foglalkozó gyártók mindennapjait is, így a népszerű könnyűfémszerkezetes csarnokok piacán is megjelentek a negatív tényezők, melyek sok esetben a teljes vállalati stratégia átformálását idézték elő. Az acélcsarnok-piac egyik vezető gyártóját kérdeztük a változások hatásairól, azok kezelhetőségéről és a most általuk kínált engedélyezési tervezésről.

Változó gazdasági környezet, változó kihívások

Az változások korai szakaszában fejüket felütő tényezők befolyásoló ereje következetes döntésekkel kezelhetőnek bizonyultak az első hónapokban. Az acélcsarnokokat gyártó Frisomat cégcsoport magyarországi leányvállalata a raktárkészlet jól megtervezett menedzselésével sikeresen vette az elsőként megjelenő akadályokat. A biztosítékként is szolgáló gyártott mennyiséggel így továbbra is lehetősége volt a cégnek az ügyféligényekre történő gyors reagálásra. A nehezítő körülmények stabil fennállása és az alapanyagárak az elmúlt félévben csupán csekély mértékű csökkenése miatt a visszaesés, bár késleltetve, de megjelent az acélcsarnokos iparágban is. Ebből kifolyólag a magyarországi Frisomat ügyvezetője a következő időszak vonatkozásában minden korábbinál fontosabbnak tartja az alkalmazkodó üzleti magatartást és a lehetséges hatások kezelésére többfajta stratégia kidolgozását.

A változások megjelenésekor hozott gyors döntéseink első nekifutásra hatékonyak voltak a mutatók szerint, amit szintén alátámaszt, hogy magyarországi jelenlétünk óta a legeredményesebb üzleti évet zártuk 2023 június végével. Ágazatunkban azonban jellemző egy átlagosan 8-9 hónapos átfutási idő a szerződés megkötésétől és gyártás indításától számítva a teljes kivitelezésig. Ezt a tényezőt reálisan felmérve, szükség volt tudatosan készülnünk arra a pontra, amikor a nehézségek komolyabb tényezőként megmutatkoznak.

Kedvezőtlen gazdasági hatások esetén gyakori stratégiai lépés az eladási árak emelése a kiadás-bevételi oldal kiegyensúlyozásának érdekében. Szakértőnk, Raport László, a Frisomat ügyvezetője azonban előnyösebb és hosszú távon hatékonyabb megoldásnak tartja ezen összegek következetes átcsoportosítását egy radikálisabb áremeléssel szemben.

Az elmúlt években fokozott ütemű alapanyag- és általánosságban áremelkedések stagnálni, bizonyos esetekben pedig, ha kis mértékben is, de visszaesni látszanak. Ez természetesen csak minimális szinten könnyít a helyzeten, tekintve, hogy az éveken át megszokott árkategóriánál továbbra is magasabbak, de árkalkulációnál cégünk lehetőség szerint igyekszik ezt számszerűsítve is érvényesíteni

- nyilatkozta Raport László.

Természetesen a pénzügyi vonatkozás egyensúlyban tartására hatással vannak bizonyos nehezítő tényezők, mint a munkabérek, ebből adódóan a szerelési díjak növekedése is. Utóbbi esetenként 20-25%-os emelkedést is mutat.

Cégük fő törekvései között szerepel - jelen helyzetre való tekintettel is -, hogy ügyféloldalon egy-egy acélcsarnok összeállításának munkaköltségének növekedése a teljes árban ne, vagy csak igen csekély, kb. 5%-os mértékben legyen érzékelhető

- tette hozzá a magyarországi Frisomat ügyvezetője.

Frisomat \u00e9p\u00fcletg\u00e9p\u00e9szet

Fotó: Frisomat

  Acélcsarnok-beruházások, számokban

Nehéz pontosan megjósolni, mi lesz a tendencia a következő időszakban. Véleményem szerint továbbra sem lesz könnyűként definiálható semmilyen építőipari tevékenység. Ugyanakkor az előrejelzések általánosan 15% körüli visszaesésre figyelmeztetnek a forgalomban

- mondta szakértőnk.

Árak tekintetében négyzetméterre osztva jelentős változás nem várható. Egyszerűbb, speciális kiegészítők nélküli üzemcsarnokok már nettó 90.000 forint/m2 áron elérhetők, az összetettebb könnyűfémszerkezetek esetében nettó 150.000 forint/m2-rel érdemes számolni a pontos specifikáció meghatározásáig.

Frisomat \u00e9p\u00fcletek

Fotó: Frisomat

Árak tekintetében négyzetméterre osztva jelentős változás nem várható. Egyszerűbb, speciális kiegészítők nélküli üzemcsarnokok már nettó 90.000 forint/m2 áron elérhetők, az összetettebb könnyűfémszerkezetek esetében nettó 150.000 forint/m2-rel érdemes számolni a pontos specifikáció meghatározásáig.

A kihívások dacára igyekszünk a helyzethez a legrugalmasabb módon alkalmazkodni, ennek kapcsán folytatjuk fejlesztéseinket a könnyűszerkezetes csarnokok gazdaságosabbá tétele céljából, mind anyaghasználatban, mind az elemek kidolgozásban vagy a csavarozási pontok kialakításában. Most szükség lesz a nagyobb sebességbe kapcsolásra, de bizakodóak maradunk a közeljövő történéseivel kapcsolatban

- összegezte Raport László.

Annak érdekében, hogy az építkezés még zökkenőmentesebben, gyorsabb ügyintézési folyamatokkal történjen, a Frisomat most 2023. október 31-ig újonnan szerződött acélcsarnokaik esetében ingyenesen átvállalja az engedélyezési tervdokumentáció összeállítását is!

A Frisomat acélcsarnokokkal kapcsolatban részletesebben ITT tájékozódhat. (x)

Ne hagyd ki!