Előre figyelmeztettek
Fotó: Shutterstock

Erre figyelj, ha nem akarod elveszíteni az alvó Gmail-fiókodat

Tízmilliókat érinthet, hogy néhány napon belül nagytakarításba kezd a Google: például törli a régóta használatlan Gmail-fiókokat. Mutatjuk, mire ügyelj, hogy nem vesszenek el az adataid.


Néhány nap, és törli a használatlan Gmail-fiókokat a Google

Először májusban tájékoztatott róla a Google, hogy a korábbiaktól eltérően a jövőben törli az inaktív felhasználói fiókokat és azok tartalmát, tehát például a Gmailben, a Google Drive-on, Google Fotók szolgáltatásban, a Naptárban és a Meetben lévő adatokat is. Ezt akkor teszi meg, ha két éven keresztül nem észlel aktivitást egy felhasználónál. A törlés napjai hamarosan itt vannak, hiszen decemberre tervezik a nagytakarítást.

A cég blogbejegyzése szerint az intézkedés célja a kiberbiztonság növelése. Az elhanyagolt fiókoknál nagyobb az esély arra, hogy kompromittálódnak, különösen ha a tulajdonos nem állított be kétlépcsős azonosítást, esetleg újrahasznált jelszavakat használ. Amennyiben a támadók hozzáférnek egy fiókhoz, azt spamelésre és személyazonosság-lopásra is használhatják. Emellett a régi fiókok törlése és a felszabaduló tárhelyek segítenek csökkenteni a cég költségeit is.

A bejelentés csak az egyéni felhasználókra vonatkozik, az előfizetőik és az üzleti partnereik nem érintettek. A Google megjegyzi, egy fiók megtartásához a jövőben annyi kell, hogy kétévente legalább egyszer bejelentkezzen a birtokosa, és csináljon is benne valamit. Például olvasson vagy küldjön el egy levelet, esetleg használja a Google Drive-ot vagy a keresőt.

A Google Fotóknál a cég más tevékenységi metrikákat alkalmaz. Ahhoz, hogy a fiókot aktívnak tekintsék, két éven belül legalább egyszer fel kell keresni az appot vagy a weboldalát, esetleg feltölteni egy fotót. Más aktivitás nem elegendő a Google Fiókon belül.

A törlése előtt pedig több értesítést küld a cég a megadott helyreállítási-, valamint a fiókhoz tartozó e-mail-címre. A nagytakarítás után már nem lehet helyreállítani az adatokat.

Napi 15 milliárd spamet blokkol a Google, és nincs megállás

Egyébként a Google arról is döntött néhány hete, hogy megnehezíti a kéretlen üzenetekkel házalók dolgát. Ennek érdekében új szabályokat fog bevezetni.

Nagy valószínűséggel sokaknak feltűnt, hogy a különböző promóciós e-mailek, spamek, és ehhez hasonló kéretlen üzenetek néha elárasztják a Gmail-fiókokat. Ezt a Google is érzékelte, ezért egy sor olyan új intézkedést vezet be, amelyekkel reklámmentesebbek lesznek a felhasználói fiókok.

Például 2024 februárjától az ilyen jellegű e-mailek feladóinak hitelesíteniük kell a leveleiket a Google-nél, illetve könnyű leiratkozást kell biztosítaniuk a felhasználóknak.

Emellett az is fontos újítás, hogy a hirdetők 2024-től nem mehetnek egy adott spambejelentési ráta fölé, különben letiltja őket a rendszer.

De ki számít tömeges levélkiküldőnek? A Google szerint azok, akik naponta több mint 5 ezer e-mailt küldenek különböző gmailes címekre.

A vállalat nemrég kiemelte, igen sikeres a kéretlen levelek kiszűrésében, ugyanis az ilyen jellegű e-mailek 99,9 százalékát blokkolja, ami napi 15 milliárd üzenetet jelent.

A Google az új irányelvek kidolgozásakor több különböző céggel is együttműködött, emiatt más levelezőrendszerekben is megjelenhetnek hasonló szigorírások.

Ne hagyd ki!