Amazon, Linux, Meta, Microsoft, TomTom
Fotó: Shutterstock

Összefogtak a Google térképuralmának megtörésére

Techóriások együttműködve törnék meg a Google uralmát a térképszolgáltatások területén. Nyílt térképrendszerrel próbálkozik egyebek között a Linux, a Meta, a Microsoft, az AWS és a TomTom, de mások is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.


Nyílt térképrendszerrel vennék fel a versenyt a Google-lel

A Linux Foundation a technológiai szektor meghatározó szereplőivel karöltve indította el legújabb projektjét, melynek célja, hogy nyíltan hozzáférhető adatokkal térképinformációs rendszert építsen. Bár az Overture Maps Foundation nevű kezdeményezés a Linux neve alatt fut, olyan vállalatok álltak be mögé, mint az Amazon Web Services (AWS), a Facebook anyacége a Meta, a Microsoft és a holland TomTom navigációs cég – írja a hwsw.

A program egyértelműen a Google egyeduralmát kívánja megtörni a térképszolgáltatások terültén. Az alapítvány egyesítené a társuló vállalkozások erőforrásait és adathalmazait, amit aztán felhasználhat bármelyik résztvevő cég.

A legelső adatkészletet 2023 első felében szeretnék elérhetővé tenni. Ez az információs csomag alapszintű lehet, az utakra és az épületekre vonatkozhat. Később ezt bővítenék több hellyel, útvonaltervezési funkcióval, navigációval és 3D-s épületadatokkal.

A fizikai világ feltérképezése rendkívül összetett kihívás, amit egyetlen szervezet sem tud egymagában abszolválni, így mindenki számára jövedelmezőbb lehet egy szélesebb körű iparági összefogás

- mondta Jim Zemlin, a Linux Foundation ügyvezető igazgatója.

Eddig egyeduralkodó volt a Google

Hosszú ideje a Google uralja a térképszolgáltatások piacát, amihez nagyban hozzájárult az Android operációs rendszer térnyerése.

A TomTom igyekezett elérni az elmúlt években, hogy ne csak GPS készülékgyártóként tekintsenek rá, hanem térképes szoftvercégként is. Ezért 2018-ban ingyenessé tette a TomTom Maps API térképes és forgalmi adatait, hogy minél több fejlesztő használja.

Erre apropót adott, hogy akkoriban a Google jócskán megemelte az API-n elérhető adatai árát. Emiatt számos KKV megfontolta az áttérést más térképes szolgáltatásokra. Ekkor kötött a TomTom partnerséget az Uberrel és a Microsofttal is.

Az együttműködésen alapuló térképkészítés központi szerepet játszik a TomTom stratégiájában, így a célok elérését az Overture Maps Foundation felgyorsíthatja

- nyilatkozta Harold Goddijn, a cég vezérigazgatója.

Ne hagyd ki!