Hamis árazás miatt büntették a teleshopos Ékszer TV-t

Képünk illusztráció

Photo by Dan Burton on Unsplash

Hamis árazás miatt büntették a teleshopos Ékszer TV-t

Valótlanok voltak az adásban látható kedvezmények.


Maszkokat, gélt, vitamint árultak

A Gazdasági Versenyhivatal jogsértőnek találta az Ékszer TV járvány elleni védőeszközöket árusító műsorait, ezért 85 millió forintos bírságot szabott ki az Emporia Style Kft.-re, amely a műsort üzemelteti – közölte kedden a GVH az MTI-vel. A műsor még a pandémia első hullámának idején, 2020 tavaszán országos tévécsatornákon értékesített a védekezéshez szükséges eszközöket, például kéztisztító gélt, légzésvédelmi maszkot és immunerősítő vitamint.

Nyomasztó sürgetés

A fogyasztóvédelem azért büntetett, mert valótlanok voltak az adásban látható kedvezmények. Például a műsorban hirdetett kéztisztító csomag majdnem 60 ezer forintos árról indult. Csakhogy fiktívek voltak a kiindulóárak, mivel a cég korábban soha nem alkalmazta őket. A hatóság a műsor nézőinek sürgetését, nyomasztását is jogsértőnek találta. Megállapították, hogy a visszaszámláló óra, illetve a termékek korlátosságának, készlethiányának sulykolása is a mihamarabbi vásárlásra biztatta a kedves nézőket.

Az Ékszer Tv-nek nem ez az első bírsága. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly szeptemberben 480 millió forintos bírságot szabott ki a műsor gyártójára tisztességtelen értékesítési gyakorlat miatt. A tévé műsorát az ATV tavaly szeptember végén megszüntette a műsorra vonatkozó, hatósági eljárást eredményező panaszok miatt. A műsort üzemeltető cég honlapján jelenleg az áll, hogy hamarosan újraindul az élő adás, és egy érdeklődő email ellenében azt is elárulják, mikor és hol. A Haszon elküldte az érdeklődő emailt, de nem történt semmi. Nem jött visszaigazoló üzenet, azóta is erre várunk.

Ne hagyd ki!