Az IKEA sárga logója egy kék üzlete, az bútormárka boltjait bezárták Oroszországban
Fotó: Shutterstock

Káosz az orosz IKEA boltokban: videón a bezáró üzletek „ostroma”

A világ legnagyobb bútoráruházlánca bejelentette, minden oroszországi és fehéroroszországi üzletét bezárja, illetve az árubeszállításait is felfüggeszti a két államban. A vásárlók szinte azonnal megrohamozták a boltokat.


Az IKEA csütörtöki bejelentése közvetlenül azután érkezett, hogy a márka tulajdonosának, az Ingka Csoportnak a kiskereskedelmi igazgatója elmondta a Reutersnek, a korábbi, 9 százalékos áremelkedés-előrejelzést 12 százalékra növelték a megugró nyersanyagköltségek és az akadozó ellátási lánc kihívásai miatt.

A pusztító ukrajnai háború az emberiség tragédiája, a legmélyebb együttérzésünket és aggodalmunkat fejezzük ki az érintett több millió emberrel kapcsolatban. A háborúnak óriási hatása van, ami komoly fennakadásokat okoz az ellátási láncban és a kereskedelmi feltételekben, ezért cégcsoportjaink úgy döntöttek, ideiglenesen felfüggesztik az IKEA tevékenységét Oroszországban

-olvasható az Inter IKEA és az Ingka Csoport márkatulajdonosok közös nyilatkozatában.

A hír hallatán az orosz polgárok megrohamozták a helyi IKEA üzleteket, a kialakult helyzetről a NEXTA hírügynökség egy videót is közzétett:

Az orosz piacról bővebben

Az Ingka Group jelenleg 17 IKEA-üzletet és egy elosztóközpontot üzemeltet Oroszországban. Az Inter IKEA az ellátásért felelős. A tavaly augusztusban lezárult pénzügyi évben Oroszország volt az IKEA 10. legnagyobb piaca 1,6 milliárd eurós kiskereskedelmi forgalommal, ami a teljes forgalom 4 százalékát tette ki.

Az orosz működés szüneteltetése több mint 15 ezer munkavállalót érint. Az Ingka Csoport kiskereskedelmi üzletágának vezetője, Tolga Oncu egy interjúban azt mondta, minden munkavállalónak biztosítják a fizetését legalább a következő három hónapban.

A leállás a vállalat helyi partnereit is érinti, az IKEA három oroszországi telephelyen gyárt forgácslemezeket és egyéb faalapú termékeket, körülbelül 50 közvetlen beszállítója van az országban.

Az Oroszországban előállított és más piacokra exportált áruk az IKEA termékeinek kevesebb mint 0,5 százalékát teszik ki. A Fehéroroszországban gyártott áruk többségét Oroszországban értékesítik. Az IKEA fehérorosz piaca kizárólag beszerzési célokat szolgál, ahol elsősorban faalapú termékeket, valamint matracokat, kanapékat állítanak elő.

Az említett döntéseket még azelőtt hozták meg, hogy az Európai Unió szerdán új szankciókat hagyott jóvá Fehéroroszország ellen az orosz invázióban játszott támogató szerepe miatt.

Az IKEA a világon az egyik első nagyvállalat, amely Oroszország mellett Fehéroroszországot is szankcionálja.

Az Inga Csoport a bútorüzletek mellett 14 bevásárlóközpontot is üzemeltet Oroszországban, amelyek egyelőre továbbra is fogadják a vásárlókat.

Ne hagyd ki!