Nem csak az infláció játszadozik az árakkal
Fotó: Shutterstock

Új iPhone-t vásárolnál? Változhat az ára

Forintban akár hatszámjegyű növekedés is elképzelhető egyes iPhone-termékek árában hazánkban. Az Apple mintegy 200 dollárral emelheti meg néhány modellje árszintjét. A drágulást elsősorban hardveres fejlesztések indokolhatják.


Jelentősen drágulhatnak iPhone mobiltelefonok

Az iPhone-ok árai évek óta stagnálnak. Azonban Jeff Pu, a Haitong International Securities technológiai elemzője szerint idén ősszel jelentősen megemelkedhetnek a megjelenő új, fejlettebb készülékek árai. Viszont az eddigi ismeretek szerint a drágulás az alap és a Plus modelleket nem fogja érinteni, mivel azoknál nem várható jelentős hardverfrissítés.

A korábban többször, hitelesen előrejelző elemző 200 dolláros emelésre számít. Ez alapján az iPhone 15 Pro ára 1199 dollárról, a Pro Max 1299 dollárról fog indulni. Azonban a jobban felszerelt verziók elérhetik az 1700-1800 dollárt.

A szakember szerint a drágulás leginkább az inflációval és az erősebb hardverekkel magyarázható. A csúcskészülékek titán keretet, hangerő- és némítógombokat, fejlettebb A17 chipet és több RAM-ot fognak kapni. Továbbá - iparági pletykák szerint - egy periszkópos optika is kerülhet a hátlapi kamerarendszerbe.

A hwsw megjegyzi, az iPhone-ok tavaly Törökország és Brazília után Magyarországon voltak a legdrágábbak. Egyelőre nem látni, hogy az említett drágulás hogyan fogja befolyásolni a magyar árakat, de egy 200 dolláros emelés a hazai áfával együtt, az árfolyamkockázatot is figyelembe véve, akár 100 ezer forintos kiskereskedelmi árnövekedést is jelenthet.

Új, minden eddiginél ütősebb csúcsmobillal is jelentkezhet az Apple

Ráadásul a sajtóinformációk szerint minden eddiginél ütősebb csúcsmobilt dobhat a piacra az Apple, az iPhone 16 Ultrát. A készülék az iPhone 16-os termékcsalád része lehet, azonban nem a Pro és a Pro Max készülékeket fogja váltani. Azok felé pozícionálják az új modellt, így a családtagjainál is nagyobb tudással bírhat. Viszont az érkezésére várni kell, hiszen jövőre debütálhat.

Arra is számítani lehet, hogy a cupertinói vállalat a tőle megszokott, igen borsos árakra is rá fog tenni még egy lapáttal. Egyébként Tim Cook, a cég vezérigazgatójának is az a meglátása, hogy van olyan vásárlói kör, akik hajlandók a mostani áraiknál is többet fizetni egy még jobb készülékükért.

Azonban arról egyelőre nincs hír, hogy milyen teljesítménye és speciális funkciói lehetnek a készüléknek. Nem elképzelhetetlen, hogy az Apple ezzel a modellel készül belépni az összecsukható telefonok piacára.

The Conversation

Ne hagyd ki!