Ázsiai hangulatú utcakép piros kínai lámpások
Fotó: Shutterstock

A világ másik felét is elérték az ukrajnai háború hullámai

A Világbank mérsékelte az ázsiai-csendes-óceáni térségre vonatkozó növekedési előrejelzését. Az új számokban már tükröződnek az Ukrajna elleni orosz agresszió hatásai, azt az eshetőséget is figyelembe véve, hogy elhúzódhat a háború okozta instabil helyzet.


A washingtoni székhelyű Világbank az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését a Kínát is felőlelő ázsiai-csendes-óceáni térségre 5 százalékra csökkentette, míg októberben még 5,4 százalékot jósolt.

Legrosszabb forgatókönyv

A gazdasági növekedés mértéke azonban 4 százalékig is zuhanhat, ha a legrosszabb forgatókönyv következik be, elhúzódik a válság, és a kormányok erre nem adnak megfelelő választ – figyelmeztetettek a pénzügyi intézet elemzői.

A kínai gazdasági növekedés várhatóan ugyancsak 5 százalékos lesz ebben az évben a korábban előrejelzett 5,4 százalék helyett, figyelembe véve, hogy

a kínai kormány várhatóan kemény kézzel meghozza a szükséges döntéseket

a gazdasági szcénát érő kedvezőtlen hatások ellensúlyozására.

Hármas sokk

A régió hármas sokkal néz szembe, ami alááshatja a kedvező növekedési kilátásokat – fogalmazott a Világbank térségi szakértője, Aaditya Mattoo.

Az Ukrajna elleni háború jelenti a legnagyobb kockázatot a térség gazdasági növekedésére. Hatására emelkednek az élelmiszer- és üzemanyagárak, fokozódik a pénzügyi instabilitás, és bizalomvesztést okoz világszerte

– mondta Matteo.

Úgy véli, hogy a háború okozta bajok azért is jelentkezhetnek súlyosabban, mert

a térségben még mindig a pandémia hatásaival küzdenek,

ami már eleve strukturális lassulást okozott Kínában, a felpörgő infláció pedig gyorsíthatja az amerikai monetáris szigorítást.

Fontos a visszapattanási képesség

A fegyveres konfliktus következményei az ázsiai-csendes-óceáni térség egyes országaiban

a kitettségtől és az ellentartástól függően eltérőek lehetnek.

Ha Kína kivételével nézzük a térség összes többi államára vonatkozó növekedési előrejelzést, az csupán 4,8 százalékos lehet.

Amikor a térség éppen kezdett magához térni a világjárvány okozta sokkból, az Ukrajnában zajló háború ismét lesúlyozta a növekedési lendületet –

mondta a Világbank ázsiai-csendes-óceáni térségi alelnöke, Manuela Ferro, hozzátéve:

a térség gazdasága ugyanakkor erős alapokon nyugszik,

a megfontolt döntések pedig segíthetnek a bajok elhárításában.

Ne hagyd ki!