Egyre több magyar terméket értékesít a Lidl a külföldi üzleteiben
Fotó: Shutterstock

Ez a 9 magyar áru a legkapósabb a külföldi Lidl üzletekben

A Lidl közreműködésével a hazai vállalatok és kkv-k tavaly rekordösszegben, összesen 81 milliárd forint értékben exportáltak magyar termékeket, ez 26,5 százalékkal több az előző évinél - közölte az élelmiszerlánc.


A legkapósabb magyar termékek

  1. a tejtermékek,
  2. a kekszek és rágcsálnivalók,
  3. olajok és margarinok,
  4. fagyasztott termékek,
  5. állateledelek,
  6. a különféle kenyerek,
  7. zöldégek és gyümölcsök,
  8. a friss húsok,
  9. valamint a borok voltak.

A magyar beszállítók harmada jut ki külföldre

A legnagyobb felvevőpiacnak az értéket tekintve Románia bizonyult, míg a legváltozatosabb kínálat Szlovákiában volt megtalálható; kiemelkedő volt továbbá a Németországba, Csehországba, Horvátországba, Lengyelországba és az Egyesült Királyságba irányuló export is - olvasható a cég közleményében.

A Lidl Magyarország 469 magyar beszállítóval dolgozik, több mint harmaduk termékei nemcsak itthon, hanem a külföldi áruházakban is megjelenik.

A "Lidl a magyar beszállítókért" program immár 9 éve nyitva áll az érdeklődők előtt, tavaly ennek keretében rendezvénysorozatot is szerveztek a magyar beszállítók számára - idézték fel.

28 országban

Tőzsér Judit a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője a közlemény szerint elmondta: 2021-ben 170 beszállítójuk 726 terméke jutott el a külpiacokra és 28 országban találkozhattak a vásárlók a magyar termékekkel. A hazai áruk exportja azért is fontos, mert hozzásegíti a hazai vállalkozásokat, hogy stabilabban működjenek, lehetőséget teremt újabb fejlesztésekre, beruházásokra és munkahelybővítésekre.

A nyilvános cégadatok alapján a Lidl Magyarország Bt. a 2021. február 28-án zárult üzleti évében több mint 668 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből 1,6 milliárd forint származott exportból. A megelőző üzleti évben árbevétele 552 milliárd forint volt, exportja megközelítette az 1,3 milliárd forintot. A legnagyobb európai diszkont élelmiszerkereskedelmi vállalat magyarországi érdekeltsége az üzleti évben 28,4 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el. A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, ma pedig már 191 áruházzal és négy logisztikai központtal van jelen az országban, több mint 8500 munkavállalót foglalkoztat.

Ne hagyd ki!