Egy moszkvai Meki hamburgerei, üdítői és krumplijai, a Meki sokat bukik az orosz szankciók miatt
Fotó: Shutterstock

Nagyon sok pénzt bukik a Meki az orosz piacon

Nem véletlenül húzta sokáig Oroszország szankcionálást a Meki. A gyorsétteremlánc pénzügyi igazgatója, Kevin Ozan a UBS fogyasztói és kiskereskedelmi konferenciáján elárulta, mennyi veszteséget okoz a vállalatnak az oroszokkal való üzletelés felfüggesztése.


Összetett költségek

A napokban a McDonald’s is csatlakozott azon vállalatok egyre népesedő táborához, amelyek ideiglenes felfüggesztették szolgáltatásaik az Orosz Föderáció területein. Ugyan a Meki még számolgatja, pontosan milyen hatása lesz annak, hogy közel 850 étterme egyik napról a másikra bezárt, becslései szerint havonta 50 millió dollárt, azaz nagyjából 17,3 milliárd forintot fog bukni a szankciók miatt.

A Mekit rengetegen támadták, amiért nem reagált azonnal az orosz invázióra, de végül „beadta a derekát”, és kedden bejelentette, felfüggeszti üzleti tevékenységét az országban. Példáját nem sokkal később több piaci riválisa, köztük a KFC is követte.

A gyorsétteremlánc ígéretet tett arra, hogy az üzletek bezárása ellenére továbbra is fizeti a több mint 62 000 orosz munkavállalója bérét. Ozan hozzátette, a vállalat az üzletek bérleti díjait és az ellátási lánc egyéb költségeit is megszakítás nélkül fizeti.

Brutális veszteségek

Arra számítunk, hogy ez csak egy átmeneti helyzet, és természetesen nem vesszük félvállról a döntésünket, de számunkra ez arról szól, hogy azt tegyük, amit helyesnek tartunk, mind a globális üzlet, mind a helyi embereink számára

– mondta a pénzügyi vezető.

Míg a legtöbb amerikai étterem- és élelmiszerláncot franchise-partnerek üzemeltetik Oroszországban, addig a McDonald’s egyenes ágon birtokolja és üzemelteti az államban található 847 étterem többségét.

A vállalat tájékoztatása szerint az orosz és az ukrán piac globális bevételeinek nagyjából kilenc százalékát fedezi. A Meki tavaly 23,2 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, ennek kilenc százaléka valamivel több mint kétmilliárd dollárt jelent.

Ne hagyd ki!