Tűz volt a Mol százhalombattai finomítójában
Fotó: Shutterstock

Még nem tudni, mi okozta a tüzet a Mol finomítójában

Kisebb tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében kedden hajnalban, a személyzet és a létesítményi tűzoltóság szakemberei rövid idő alatt eloltották a lángokat, személyi sérülés és környezeti kár nem történt - közölte a Mol.


A tájékoztatás szerint az üzem leállt, de várhatóan kevesebb mint két héten belül a megszokott rend szerint folytathatja a működését.

Az üzem kiesése átmenetileg visszavetheti a Mol kőolajfeldolgozó képességét, mintegy napi 8 ezer tonnával. A Dunai Finomítóban naponta 21 ezer tonna kőolajat dolgoznak fel. A vállalat megkezdte az eset kivizsgálását.

Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított Magyarország üzemanyagellátása - jelentette be a múlt szombaton Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV a lehető leghamarabb visszapótolja. A becslések szerint a felszabadított mennyisége kéthetes haladékot jelent az OMV-nek.


Ne hagyd ki!