Elsősorban magyar szerzők művei vihették a prímet
Fotó: Shutterstock

Ezek a könyvek húzhatták a könyvkereskedők szekerét

Mutatjuk, mely könyvek hozhatták a legnagyobb hasznot tavaly a Líra és a Libri-Bookline könyvkiadó és könyvkereskedő csoportoknak.


Többségükben sikeres évet zártak a magyar könyvkiadók

A papír árának jelentős emelkedése és a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézégek ellenére is jól teljesítettek tavaly a könyvkiadók. A friss statisztikák arról árulkodnak, hogy nem csökkent az olvasói kedv Magyarországon, az irodalom egyfajta reneszánszát éli.

A nyilvános cégadatok alapján a nagyobb hazai könyvkiadó közül tavaly a legnagyobb nyereséget a Libri-Bookline, a Helikon és a Magvető érte el. Nettó árbevétel alapján pedig a Líra, a Libri-Bookline és a Libri állnak dobogós helyeken.

A Líra-csoport zászlóshajója, a Líra Könyv Zrt. 100 millió forinttal nagyobb profitat termelt tavaly, mint egy évvel korábban, így 397 millió forint adózás utáni nyereséget ért el. A csoport más kiadói azonban igen változatos képet mutatnak.

A Libri-Bookline nyeresége azonban a 2020-as 1,9 milliárdról 802 millióra esett vissza 2021-ben. Nőtt viszont a Libri Könyvkiadó forgalma, így az egy évvel korábbinál 89,2 millióval nagyobb profitot, 513,4 millió forintot termelt tavaly.

A Líra csoport legnépszerűbb könyvei

A Líra csoportnál tavaly a magyar szerzők könyvei vitték a prímet. Az mfor.hu összeállítása szerint a legkeresettebb mű az előző évben Dragomán György: Főzőskönyve volt.

A szépirodalom területén Vámos Miklós és Bereményi alkotásai voltak a legnépszerűbbek.

A gyerekeknek szóló kiadványok között a Nyúl Péter-könyvek és a Bori-sorozatok érték el a legnagyobb sikert.

Más kiadók könyvei közül Orvos-Tóth Noémitól az Örökölt sors, Bödőcs Tibortól a Mulat a manézs és Matthew McConaughey életrajzi írásai voltak rendkívül népszerűek.

Kiemelkedett még Krausz Gábor szakácskönyve, vagy a Halott Pénz nevű együttest bemutató Na még mit nem? című kötet, valamint Kati Marton Merkel-életrajza is.

Ezeket keresték a Libri-Bookline-nál

A Librinél az első helyezett a Líra listáján is feltűnik: Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című kötete. Nagyot futott Edith Eva Egertől: A döntés, illetve Almási Kitti: Ki vagy te? című írása, valamint Kepes Andrástól: A boldog hülye és az okos depressziós.

Szépirodalmi témában tavaly a legkeresettebb művek voltak Náray Tamástól a Volt egyszer egy varrodám, a korábbi felsorolásban is említett Bödőcs Tibor: Mulat a manézs, illetve Delia Owenstől: Ahol a folyami rákok élnek.

Nagyot ment ezeken kívül Presser Gábor önéletrajzi kötetének második része és Dezső András oknyomozó kötete, a Fedősztori is.

Ne hagyd ki!