Trösztellenes ellenőrzések késztették a szétválasztásra a Microsoftot
Fotó: Shutterstock

Népszerű részprogram válik ki az Office-ból

Trösztellenes ellenőrzéseket kapott a nyakába az Microsoft. Úgy tűnik, van eredménye a vizsgálatoknak, hiszen rákényszerült a cégóriás, hogy világszerte kivegye az egyik legnépszerűbb részprogramot az Office-csomagból.


Kiválik a Teams az Office-ból

A várható uniós trösztellenes bírság elkerülése érdekében a Microsoft világszerte külön fogja értékesíteni a Teams-et és az Office-t a Reuters értesülése szerint.

Az Európai Bizottság 2020-óta vizsgálja az két termék összekapcsolását. A cégóriás egyik legkeresettebb terméke az Office, amely csomagban kínál például szövegszerkesztő, diavetítő és -szerkesztő, valamint adatbáziskezelő programokat. Néhány évig ide tartozott a Teams videókonferencia- és üzenetküldő alkalmazás is.

Azonban a rivális Slack versenytorzítónak ítélte a Microsoft gyakorlatát. Úgy látták, az, hogy mindent együtt értékesítenek a redmondiak, tisztességtelen piaci előnyhöz juttatja őket. Emiatt az európai hatóságokhoz fordultak néhány éve, aminek következtében az Európai Unióban és Svájcban már tavaly elkezdődött az Office és a Teams kettéválása.

A Vg megjegyzi ez a szétválasztás nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy elkerülje a Microsoft az EU trösztellenes díját, amely várhatóan a következő hónapokban érkezhet. Emellett a riválisok kritizálják a bírság méretét is.

Egyszeri licencdíjért is lehet majd vásárolni Office 2024-et

Egyébként azt is közölte a Microsoft a napokban, hogy az Office 2024 irodai szoftvercsomagot az előfizetés mellett egyszeri licencdíj ellenében is meg lehet majd vásárolni.

A hír azért lehet meglepő, mert korábban kijelentették, a programok csak az előfizetéses Microsoft 365 részeként lesznek elérhetők.

Hozzátették, az új és önálló Office 2024-hez a vásárlástól számítva öt éven át fog frissítéseket biztosítani.

A Windows-os mellett pedig macOS-es kiadást is fog kapni a szoftvercsomag új változata.

Korábban az is elhangzott, hogy 32 bites verzió is érkezik az új Office-ból a 64 bites változat mellett. Ez pedig azért érdekes, mert a Windows 11-ből a cég nem adott ki 32 bites verziót, a Windows 10 támogatása pedig jövőre megszűnik.

Viszont az, hogy mennyibe fog kerülni az Office 2024, egyelőre nem ismert. Azonban annyi kiderült, az "árazási struktúra nem fog változni", ami az utolsó változattal összehasonlítható árakat jelenthet.


Ne hagyd ki!