Azonban több problémába ütközik a kutatásuk és a termelésük is
Fotó: Shutterstock

Nagy mennyiségű olaj és földgáz rejtőzhet Magyarország alatt

A MOL olajat talált Vecsés alatt. Az új olajkút lesz az olajtársaság harmadik legnagyobb kútja az országban. A szakértő elmondta, hogy több olaj és földgáz rejtőzhet Magyarország alatt, de problémákba ütközik a megtalálásuk és a termelésük is.


Olaj Vecsés alatt

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, de a később tervezett 700-1000 hordó mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lesz. Egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. Az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közleményében kiemelte: minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége. A jelenleg termelt készletek idővel kimerülnek, de próbálják a termelést szinten tartani. A Mol az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tenné, évi 15-20 százalékkal csökkenne a termelésük.

További olaj- és gáztartalékok lehetnek Magyarország alatt

Dr. Szabó Tibor miskolci olajmérnök elmondta az Indexnek, hogy a szénhidrogén-kutatás hosszadalmas felszíni geofizikai méréseken alapul. Ha kedvező adatokat hoznak a vizsgálatok, a kőolajon és földgázon kívül jelezhetnek sós vizet vagy termálvizet is. Azért, hogy tisztázzák mit találtak, próbafúrásokra van szükség. Ilyen fúrásoknak köszönhetjük például a bogácsi, egerszalóki, hajdúszoboszlói és szentesi fürdőinket.

Azonban a mélyfúrásoknak technikai korlátjaik vannak. Van egy olyan mélység, ahol a fokozódó nyomás mellett az emelkedő hőség is megálljt parancsol, ezért ezeken a területeken kitermelésen egyelőre nem gondolkodhatnak.

Erre példa a makói gázmező, ahol a 60-as évek óta tudják, hogy a talaj 5000 méter mélységben hatalmas mennyiségű földgázt rejt. Ott körülbelül 600 milliárd köbméter földgázról lehet szó. A kitermelése 2005-ben elkezdődött, azonban a nagyon magas költségei miatt egyelőre kudarctörténet.

A szakértő szerint szinte biztos, hogy vannak feltáratlan szénhidrogének Magyarország alatt olyan területein, ahol egyelőre nem kutattak. Valamint a technológia fejlődése miatt érdemes lehet olyan helyeken is vizsgálódni, amelyeken az 50-es, 60-as években végzett kutatások nem jártak sikerrel. Azonban a próbafúrások rendkívül költségesek.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ne hagyd ki!