Az oroszok és a szaúdiak belenyúltak az olajpiacba
Fotó: Shutterstock

Az oroszok és a szaúdiak belenyúltak az olajpiacba

December végéig fenntartja a kőolajkitermelő országok szervezetében, az OPEC-ben közösen vállalt mértéken felüli önkéntes olajtermelés-csökkentést Oroszország és Szaúd-Arábia. Az indoklás egészen prózai.


A két ország arról is megállapodott, hogy a döntést egy hónap múlva felülvizsgálják, akkor határoznak arról, hogy a továbbiakban növelik, szinten tartják vagy még inkább visszafogják a kitermelést.


A szaúdiak napi 1 millió hordóval csökkentik a termelést, ezzel decemberben 9 millió hordós lehet a napi mennyiség. Moszkva napi 300 ezer hordóval kevesebbet termel december végéig.

A szaúdi energiaügyi minisztérium a döntést azzal indokolta, hogy a termeléscsökkentésről elővigyázatossági okokból, „az olajpiac stabilitásának és egyensúlyának biztosítása érdekében" döntöttek. Az józan ésszel könnyen felmérhető, hogy ha kevesebb nyersolaj kerül a piacra, az felhajtja az árakat. A termék ára szeptemberben elérte a hordónkénti 98 dolláros szintet, bár azóta visszaesett 85 dollárra, úgy, hogy az izraeli-palesztin konfliktus komoly bizonytalansági tényező a piacon.


Ne hagyd ki!