Tankolás egy benzinkúton
Fotó: Shutterstock

Az OMV nem tervez benzinkút-bezárást Magyarországon

Az OMV még nem tudja, mennyi ideig tart a schwechati olajfinomító múlt pénteken megsérült részeinek megjavítása. Ausztriában már az ország biztonsági üzemanyagkészleteihez kellett nyúlni. A társaság megerősítette, hogy nem tervezi a töltőállomások bezárását sem Magyarországon, sem más országokban, és mindent megtesz az ellátás fenntartása érdekében.


Ausztriában hat napra már felszabadították a biztonsági készleteket, a hazai tartalékok használatáról szükség esetén a technológiai és ipari miniszter dönthet. A tárca hétfőn azt közölte, hogy Magyarországon nincs ellátási probléma, a lakosság ellátható az ország saját termeléséből és készleteiből, és tetemesek a biztonsági tartalékok is.

Azt egyelőre nem tudni, mennyi ideig marad a piac OMV-termék nélkül. A társaság képviselője a VG érdeklődésére közölte, hogy hosszabb javításra számít, még nem tudható pontosan, milyen hosszúra. Felidézte, hogy 2022. június 3-án a schwechati finomító nyersolaj-desztillációs egységében a karbantartás lezárásának részeként végzett, jogszabályban előírt víznyomáspróba során keletkezett a komolyabb kár. A finomító egyes területei azonban továbbra is üzemelhetnek, a társaság pedig vizsgálja, hogy milyen rövid távú műszaki megoldásokkal kompenzálhatók a károk. Folyamatosan elemzik magukat a károkat és azt is, hogy milyen termelési és termékellátási korlátozások válhatnak szükségessé.

Az OMV számára saját termékkészletei és Ausztria üzemanyag-tartalékainak felszabadítása lehetővé teszik, hogy más ellátási megoldásokat találjon.

Jelenleg is dolgozunk az OMV finomítói közötti és a saját tárolóhálózaton belüli új ellátási lehetőségeken, továbbá partnereinkkel is további megoldásokat keresünk a helyzet enyhítésére. Mindezek az intézkedések a kész- és félkész termékeket érintik, és az ellátás biztonságának fenntartását szolgálják

– közölték.

A társaság a sajtóhírekre reagálva közölte, hogy nem tervezi a töltőállomások bezárását sem Magyarországon, sem más országokban, és mindent megtesz az ellátás fenntartása érdekében. (Az esetleges bezárások lehetőségét korábban cáfolta az OMV szóvivője, Andreas Rinofner is.) Magyarországi töltőállomásainak a nyugati országrészben lévő egységeit az OMV a schwechati finomítóból saját termékkel, a többit a Moltól vásárolt üzemanyaggal látja el.


The Conversation

Ne hagyd ki!