Pick termékek egy budapesti piac húsboltjában
Fotó: Shutterstock

Hiába a 40 milliárdos beruházás, munkahelyek szűnhetnek meg (Frissítve)

Nem jön létre több munkahely a PICK Szeged 40 milliárdos bővítése nyomán, sőt, még kevesebb emberre lesz szükség a cégnél a jövőben – tájékoztatta az érdeklődőket Takács István, a vállalat vezérigazgatója Szegeden.


Kevesebb alkalmazott

Közmeghallgatással egybekötött előadást tartott Takács István, a PICK Szeged Zrt. vezérigazgatója november első hetében a csongrád-csanádi megyeszékhelyen, a szalámigyár 40 milliárdos (amiből 10,6 milliárd az állami támogatás) bővítéséről. A Szabadkai úti barnamezős beruházás nyomán, körülbelül 25 százalékkal, 12 ezer tonna penészes szalámira bővül a cég éves gyártási kapacitása – írja a Szegedma.hu.

A kapacitásbővítés azonban nem teremt új munkahelyeket, sőt, éppen ellenkezőleg: várhatóan még kevesebb alkalmazottra lesz szüksége a vállalatnak, hiszen modern gépek fogják helyettesíteni bizonyos feladatkörökben az emberi munkaerőt. Ez azonban nem jelent automatikus leépítést, a nyugdíjba vonuló dolgozók helyére nem tervez újakat felvenni a cég.

A vezérigazgató beszélt arról, is, hogy bár a tervezett beruházással nem jönnek létre új munkahelyek, azonban a Maros utcai telephelyen újra kívánja indítani a PICK Szeged az éttermet, fejlesztené a múzeumot, így ezeken a helyszíneken szükség lehet új alkalmazottakra.

Frissítés: A cég cikkünk megjelenése után értesüléseinket azzal egészítette ki, hogy az étterem újjraindítását és a múzeum fejlesztését egyelőre mérlegelik, vizsgálják a lehetőségeket, de döntés még nem született.

Nem mindenki örül a beruházásnak

A közmeghallgatáson nem mindenki volt maradéktalanul elégedett. Egy helyi lakos nem örült annak, hogy a városon belül épül fel az új üzem, nem például az M43-as autópálya környékén, a szegedi lakóövezeteken kívül. Az Alsóváros - amely szomszédságában megvalósul az építkezés – ugyanis kertváros, így a gyár működése megzavarhatja az ott élők nyugalmát még akkor is, ha a telepített fejlettebb technológia garantálja a kevésbé zajos működést. A panaszos véleménye szerint emellett a mostani beruházás a már ott álló PICK Toronnyal együtt évtizedekre meghatározhatja a városrész funkcióját.

Takács István a helyszínválasztást az árral indokolta:

Ha ugyanazt az ebédet megkapja 2000 forintért, akkor fizetne érte 4000-et?

– kérdezett vissza a vezérigazgató.

Nyereséges a cég

A Pick Szeged Zrt-t 1992-ben alapították, a Bonafarm Csoport része és Magyarország, valamint Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata. A nyilvános és legfrissebb cégadatok szerint a 2020-as nettó árbevétele 72,3 milliárd forint volt, ami 7,4 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt. Adózás előtti eredménye ugyanebben az időszakban 25,4 százalékos emelkedéssel 5,35 milliárd forinton zárt.

The Conversation

Ne hagyd ki!