Pick termékek egy budapesti piac húsboltjában
Fotó: Shutterstock

Hiába a 40 milliárdos beruházás, munkahelyek szűnhetnek meg (Frissítve)

Nem jön létre több munkahely a PICK Szeged 40 milliárdos bővítése nyomán, sőt, még kevesebb emberre lesz szükség a cégnél a jövőben – tájékoztatta az érdeklődőket Takács István, a vállalat vezérigazgatója Szegeden.


Kevesebb alkalmazott

Közmeghallgatással egybekötött előadást tartott Takács István, a PICK Szeged Zrt. vezérigazgatója november első hetében a csongrád-csanádi megyeszékhelyen, a szalámigyár 40 milliárdos (amiből 10,6 milliárd az állami támogatás) bővítéséről. A Szabadkai úti barnamezős beruházás nyomán, körülbelül 25 százalékkal, 12 ezer tonna penészes szalámira bővül a cég éves gyártási kapacitása – írja a Szegedma.hu.

A kapacitásbővítés azonban nem teremt új munkahelyeket, sőt, éppen ellenkezőleg: várhatóan még kevesebb alkalmazottra lesz szüksége a vállalatnak, hiszen modern gépek fogják helyettesíteni bizonyos feladatkörökben az emberi munkaerőt. Ez azonban nem jelent automatikus leépítést, a nyugdíjba vonuló dolgozók helyére nem tervez újakat felvenni a cég.

A vezérigazgató beszélt arról, is, hogy bár a tervezett beruházással nem jönnek létre új munkahelyek, azonban a Maros utcai telephelyen újra kívánja indítani a PICK Szeged az éttermet, fejlesztené a múzeumot, így ezeken a helyszíneken szükség lehet új alkalmazottakra.

Frissítés: A cég cikkünk megjelenése után értesüléseinket azzal egészítette ki, hogy az étterem újjraindítását és a múzeum fejlesztését egyelőre mérlegelik, vizsgálják a lehetőségeket, de döntés még nem született.

Nem mindenki örül a beruházásnak

A közmeghallgatáson nem mindenki volt maradéktalanul elégedett. Egy helyi lakos nem örült annak, hogy a városon belül épül fel az új üzem, nem például az M43-as autópálya környékén, a szegedi lakóövezeteken kívül. Az Alsóváros - amely szomszédságában megvalósul az építkezés – ugyanis kertváros, így a gyár működése megzavarhatja az ott élők nyugalmát még akkor is, ha a telepített fejlettebb technológia garantálja a kevésbé zajos működést. A panaszos véleménye szerint emellett a mostani beruházás a már ott álló PICK Toronnyal együtt évtizedekre meghatározhatja a városrész funkcióját.

Takács István a helyszínválasztást az árral indokolta:

Ha ugyanazt az ebédet megkapja 2000 forintért, akkor fizetne érte 4000-et?

– kérdezett vissza a vezérigazgató.

Nyereséges a cég

A Pick Szeged Zrt-t 1992-ben alapították, a Bonafarm Csoport része és Magyarország, valamint Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata. A nyilvános és legfrissebb cégadatok szerint a 2020-as nettó árbevétele 72,3 milliárd forint volt, ami 7,4 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt. Adózás előtti eredménye ugyanebben az időszakban 25,4 százalékos emelkedéssel 5,35 milliárd forinton zárt.

Ne hagyd ki!