Megugrott a kereslet a Vaterán a zenei CD-kre
Fotó: Shutterstock

157 ezer forintért ment el a Vaterán egy magyar előadó koncert CD-je

Két éve még a reneszánszát élő vinyl lemezből fogyott több a Vaterán, tavaly viszont a CD vette át a vezetést - utoljára tíz éve fogyott ugyanennyi kompaktlemez. Volt, aki csaknem 157 ezer forintot fizetett egy magyar előadó egyik koncertalbumáért.


Feltámadás

Míg a Tesco nemzetközi anyacége néhány napja bejelentette, hogy a gyenge kereslet miatt fokozatosan eltünteti majd áruházai polcairól a CD-ket, a Vatera éppen ebben a szegmensben tapasztalt stabil növekedését a már két éve. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a CD hangzása napjainkban is elég jónak számít (a streamingszolgáltatók esetében a hasonló minőség sokszor még extra szolgáltatás), ugyanakkor sokkal rugalmasabban lehet használni a virágkorát élő vinylnél, amit többnyire csak otthon lehet feltenni meghallgatni.

2019-ben és 2020-ban a Vaterán a bakelitlemez volt a legnépszerűbb fizikai zenei hordozó, 2021-ben viszont a CD vette át a vezetést. Tavaly a zenei CD-k eladásai 15 százalékkal nőttek a piactéren, a járványt megelőző 2019-es évhez képest azonban több mint 35 százalékkal több zenei CD fogyott 2021-ben, míg a vinylek eladásai közel 20 százalékkal estek vissza.

2021-ben közel 31 ezer darab zenei CD talált gazdára a Vaterán, utoljára 2011-ben fogyott hasonló mennyiség (abban az évben több mint 33 ezer darab CD kelt el a piactéren).

Hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni a vevők

A forgalmi statisztikák szerint a vaterázók egyre magasabb árat is hajlandók fizetni egy-egy CD-ért: három évvel ezelőtt még átlagosan bruttó 1590 forintért vettek meg egy albumot, 2021-ben viszont már több mint 2000 forintot is adtak egy-egy lemezért.

Tavaly a legtöbben rockzenei albumokat rendeltek CD-n a Vateráról (közel kilencezer darabot), de a popzenei kiadványból is csaknem hétezer fogyott, míg a harmadik és negyedik legnépszerűbb stílusnak a metál és az elektronikus zene számít - ezek azonban csak 2-2,5 ezres eladásokat generáltak éves szinten.

Magyarországon eközben összességében csökken a CD-n eladott zenei albumok száma - derül ki a MAHASZ éves összesített adataiból: 2019 és 2020 között csaknem 22 százalékkal, 577 328 darabra csökkent ezek eladása. A vinyllemezen kiadott zenei albumok hazai eladásai 156 ezres és 157 ezres darabszám között stagnáltak ugyanebben az időszakban a MAHASZ szerint.

A magyar előadók közül kiemelkedő áron talált gazdára Vincze Lilla 1993-as koncertalbumának egy példánya (közel 157 ezer forintért), illetve a Pokolgép Adj új erőt! lemezének 1991-es kiadása (100 ezer forintért) Ezen kívül Zoltán Erika, valamint a Groovehouse együttes diszkográfiája is magas, egyenként 120 ezer forint körüli áron talált vevőre.


Ne hagyd ki!