Római saláta a földeken két kézzel
Fotó: Shutterstock

2600 forint egy fej salátáért? A Föld másik felén itt tartanak

Kompromisszumra kényszerült a KFC Ausztráliában: nem tud elegendő mennyiségű salátát beszerezni, ezért kénytelen részben káposztával helyettesíteni azt a burgerekben és wrapekben.

Miután az áradások elpusztították az ausztrál salátatermés nagy részét, a salátát káposztával keverve használják az ételeikben.

2600 forintos saláta

A szigetországban némely friss gyümölcs és zöldség ára igencsak megemelkedett: a közösségi médiában 10 ausztrál dolláros salátáról posztolnak képeket, ami

a szokásos ár háromszorosa, átszámítva pedig 2600 forint.

Az ausztrál KFC weboldalán közleményben tudatta:

Az új-dél-walesi és a queenslandi áradások miatt jelenleg salátahiányt tapasztalunk. Ezért az eddig salátával készült termékekben a jövőben saláta és káposzta keveréket használunk, a helyzet rendeződéséig.

Arra is felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy ha az új kombó nem kedvük szerint való, akkor tudnak olyan opciót választani, amellyel eltávolítják a káposztás salátát az ételből.

Csirke se volt

Nem ez az első alkalom, hogy ausztrál KFC-nek módosítani kellett a menün bizonyos termékek hiánya miatt. Januárban csirkéből volt kevés az egyébként csirkére szakosodott Kentucky Fried Chicken üzleteiben. 2021 végére Ausztrália legnagyobb csirke-beszállítója, az Ingham munkaerőhiánnyal küzdött a koronavírus Omikron variánsának gyors terjedése miatt.

Nem a KFC az egyetlen gyorsétteremlánc, ahol ellátási zavarokkal küzdenek: a McDonald’s néhány ázsiai üzletében, köztük Japánban és Szingapúrban a közelmúltban nem volt elég burgonya a sült krumplihoz a globális ellátási lánc akadozása miatt.

A világ más országaihoz hasonlóan Ausztráliát is elérte az ellátási láncok problémája, amit a pandémia után az Ukrajna ellen indított orosz háború tovább súlyosbított.

A szigetország saját mezőgazdasági termelését pedig az északi partot sújtó idei áradások nehezítették. Az év első három hónapjában a fogyasztói árak 5,1 százalékkal emelkedtek. Ekkora mértékű inflációval 20 éve nem találkoztak az ausztrál fogyasztók.

Itt írtunk arról, hogy itthon miért drágul a saláta.


Ne hagyd ki!