A Spotify zenei streamingszolgáltató vállalat három egykori nagyágyúja angyalbefektetői alapot hozott létre, hogy támogassa az európai technológiai és kreatív iparágakban működő startupokat.


Pénz és tudás

A Spotify kontinensünk egyik legsikeresebb technológiai vállalata, piaci értéke már meghaladja a 44 milliárd dollárt. A cég növekedéséhez jelentősen hozzájárult Kátya Jakovleva, John Bonten és Axel Bard Bringéus, akik 2011 és 2015 között hagyták el a vállalatot. A három szakember tetemes vagyonra tett szert a Spotify-nak köszönhetően, amit az elmúlt években próbáltak minél jobban megforgatni. Magyarul olyan vállalatokba fektetni, amelyek megsokszorozhatják a pénzüket. Nemrég úgy döntöttek, hogy közösen alapítanak egy angyalszindikátust, nevezetesen a Spoti Angels-t, amelyen keresztül 25 és 150 ezer euró közötti összegekkel támogatják a maximum magvető fázisban lévő európai startupokat. Elsődlegesen technológiai,és kreatív iparágakban működő vállalatokat keresnek. A trió nemcsak pénzzel, hanem hasznos tudással, szakértelemmel, gyorsasággal és üzemeltetői tapasztalattal is segíteni fogja a pártfogoltjait.

Az angyalok versenye

Az európai tech-szektor szárnyalásának köszönhetően egyre több a jelentős vagyonnal rendelkező ember, akik közül sokan elhagyták az „anyavállalatukat", hogy új cégek után kutassanak. Ők általában olyan emberek, akik már megcsinálták a szerencséjüket, így inkább arra koncentrálnak, hogy a pénzüket ambiciózus vállalatokba fektessék, és tanácsokkal lássák el a kiszemelt startupok vezetőit. Remek példa erre a Revolut, amely már több mint 76 dollármilliomost adott a világnak. Közöttük van Rishi Stocker, Dan Westgarth, Will Mahon-Heap és Neil Shah is, akik 2020-ban megalapították az Expansion Capital angyalalapot. De a Spotify-nál maradva említhetnénk Sophie Bendz-et, aki angyalbefektetőként csatlakozott az Atomico és a Cherry Ventures kockázati tőkésekhez, illetve Henrik Torstensson-t is, aki szintén aktív befektetőként dolgozik, ha épp nem a saját startupjával, a Lifesum táplálkozási alkalmazással foglalkozik.

A Spoti Angels által támogatott cégek rengeteg segítségre és szakértelemre számíthatnak. Jakovleva volt a Spotify egyik első sales vezetője, Bonten és Bard Bringéus pedig a vállalat több mint 60 piacot érintő terjeszkedését segítette elő.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!