Azonban nem csak szén nem érkezhet többet Oroszországból
Fotó: Shutterstock

Lemondhatunk az orosz szénről, ami nem nekünk a legfájóbb

Egyebek mellett orosz kőszenet sem vásárol az Európai Unió 27 tagállama a nyártól egy mai döntés értelmében. A rendelet igencsak fájhat több uniós országnak. Mutatjuk, kiket érinthet leginkább az importkorlátozás!


Nincs többet orosz kőszén

Az újabb oroszellenes szankciócsomag részeként a nyártól leállítja az Unió, így Magyarország is az orosz szén importját. Az Európai Bizottság azonban később keményebb intézkedéseket is tehet, amennyiben Oroszország durvább lépésekre szánja el magát – írja a Portfolio.hu.

Az Unió szénimportjának nagyjából 45 százaléka volt eddig az orosz, amelynek értéke éves szinten 4-5,2 milliárd euró között alakulhatott. Ezen belül 70 százalékos az aránya az áramtermeléshez és a fűtési célra használt energiahordozónak.

A kedden bejelentett újabb szankciók összesen 20 milliárd eurós kereskedelmet érintenek, tehát nem csak a szénszállításokat A légiforgalom mellett javarészt megszűnik a közúti és tengeri árukereskedelem is az EU és Oroszország között.

Néhány országot különösen nehezen érinthet az orosz szénkereskedelmi tilalom

A legnagyobb orosz szénvásárló 2020-ban Németország volt (13 millió tonna), a sorban Lengyelország (9 millió tonna) és Olaszország (4 millió tonna) követte. A kőszén ugyan az egyik legkörnyezetszennyezőbb energiahordozó, azonban miután tavaly jelentősen elkezdett drágulni a gáz, sok ország tért vissza ideiglenesen a (javarészt orosz) kőszén használatára. Az Unió új rendelete értelmében azonban 3 hónap múlva már csak a megkötött szerződések keretében lehet orosz szenet vásárolniuk a tagállamoknak.

A leválás az orosz szénről, különösen nehezen érintheti az említett három országot. A Portfolio véleménye az, hogy az elkövetkező pár hónapban nem is valószínű, hogy fel tudnának hagyni ezek a tagállamok a szén hasznosításával, inkább más piacról szerezhetik azt be.

Az orosz szén Uniós importtilalma egyébként Oroszország éves exportbevételeinek várhatóan az egy százalékát sem fogja elérni – írja a cikk.

Más termékek is értettek

Az Unió – ahogyan azt említettük – azonban nem csak az orosz szénre vetett ki behozatali tilalmat, hanem például a fára, vagy a cementre is. A többi termék együttes kereskedelmi értéke nagyjából 5,5 milliárd euró.

Az EU emellett körülbelül 10 milliárd eurónyi áru exporttilalomról is határoz Oroszország irányában. Egyebek között kvantumszámítógépeket, fejlett félvezetőket, gépeket és közlekedési eszközöket sem lehet majd értékesíteni az oroszoknak.


Ne hagyd ki!