Nemcsak Horvátország jöhet szóba, ha közeli tengerpartra vágyik az ember
Fotó: Shutterstock

Új és közeli úticélt találtak maguknak a tengerpartra vágyók

A szakértők és a statisztikák szerint is egyre népszerűbb úticélja a magyar turistáknak Szlovénia. Vannak olyan szállodák is a délnyugati szomszédunknál, ahol emiatt tervezik az alkalmazottak magyar nyelvű oktatását.


Egyre több a magyar turista Szlovéniában

Egyre többen választják Szlovéniát a nyári üdülésük helyszínéül. A délnyugati szomszédunknál több mint hatmillió látogatót és 16 millió vendégéjszakát regisztráltak csak tavaly. Az utóbbi értéknek 5 százalékát (566 217 éjszaka) adták a magyar vendégek. Ezzel a mennyiséggel a hetedik helyen állunk a külföldi piacaik listáján.

A magyar látogatóik száma 14,1 százalékkal volt több tavaly, mint 2019-ben. Őket elsősorban Piran, Bled, Bohinj, Ljubljana, Kranjska Gora, Koper és Bovec vonzotta.

A magyarokat, a többi külföldi látogatóhoz hasonlóan, elsősorban a természet szépségei, a személyes biztonság és a szabadidős tevékenységei vonzzák Szlovéniába

nyilatkozta Mitja Znidarsic, a LifeClass cégcsoport marketing és értékesítési ügyvezető igazgatója az Economixnak.

Emellett elárulta, néhány hotelben olyan sok a magyar turista, hogy egyes szállodaláncok tervezik az alkalmazottak magyar nyelvű oktatását is.

Jelentős különbségek a Balaton és a horvát tengerpart árai között

Egyébként a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének elemzése szerint idén a balatoni nyaralás anyagilag kedvezőbb lehet, mint egy horvát tengerparti üdülés. A számításaiknál egy pár, illetve egy négytagú család költségeit számolták ki egy hétéjszakás nyaralásra vonatkozóan.

Egy pár esetében a balatoni szálloda költségei félpanzióval 470-685 ezer forint között mozognak, míg Horvátországban ugyanez 500-970 ezer forintba kerülhet.

Négytagú családoknál Horvátországban 600 ezer és 1,8 millió forint közötti, a Balatonon pedig 630 ezer és 1,18 millió forint közötti költségekkel számolhatunk az az említett kategóriában.

Kivételt jelent a kempingezés, ahol a horvátországi tengerparti opció 25 ezer forinttal olcsóbb, mint a magyarországi tóparti (605 ezer, illetve 630 ezer forint).

Az elemzés az élelmiszerárakat is vizsgálta. Itt minimális különbséget talált a két ország között.

Viszont a strandételek áraiban nagyobb volt az eltérés. Például egy lángos Balatonfüreden 1000-1900 forintba kerül, míg a horvátországi csevap 6,5 eurótól (kb. 2,300 forinttól) kezdődik.

De a benzinárak Magyarországon alacsonyabbak. Itt a 95-ös benzin átlagára 604 forint volt, míg Horvátországban 625 forintnak megfelelő euró a felmérés időpontjában.

Ne hagyd ki!