Nagyjából minden ötödik magyar baba kap tápszert
Fotó: Shutterstock

Óriási üzlet a legkisebbek étele

A magyar babák nagyjából ötöde kap tápszert, amelyekért együttesen milliárdokat fizetnek a szülők éves szinten. Az Egyesült Államokban a közelmúltban azonban hiány alakult ki a termékből. Megmondjuk azt is, hogy érintheti-e hazánkat a készlethiány.


Óriási mennyiség fogy

Tavaly összesen 1,8 millió doboz receptre felírt csecsemőtápszer fogyott hazánkban mintegy 4,7 milliárd forint értékben.

A tavalyi év rekordnak számít az elmúlt három év távlatában, hiszen 2019-hez képest több mint 909 millió forinttal magasabb költés valósult meg a tápszerpiacon

nyilatkozta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője a Világgazdaságnak.

Csupán idén áprilisban több mint 155 ezer doboz tápszert adtak el, összesen 417 millió forintért. Ha az első négy hónapot összességében nézzük, akkor 1,7 milliárdnál jár a készítményekből befolyó árbevétel.

A TB is támogatja

A csecsemőtápszereket finanszírozott formában a babák egyéves koráig támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), de az anyukák gyakran nem várják meg a gyermekorvosi vényt, hanem recept nélkül is megveszik

- mondta Farsang Bence.

Magyarországon egyébként 24 féle csecsemőtápszert támogat a társadalombiztosítás 25, 55, 70, 90 százalékos vagy teljes mértékben. A támogatotti körben vannak koraszülöttek részére alkalmazható tápszerek, továbbá tehéntej, illetve szójafehérje miatti túlérzékenység esetén alkalmazható hétféle tápszer, valamint reflux, emésztési nehézségek miatt alkalmazható valamivel több mint egy tucat speciális gyógyászati célra szánt tápszer vagy élelmiszer is.

Elérhető ezek mellett a laktózintolerancia esetén alkalmazható laktázcsepp. Súlyos allergia esetén pedig két, speciális gyógyászati célra szánt tápszer is támogatott, melyek aminosav-alapúak

– erről már a NEAK tájékoztatta a portált.

A statisztikák szerint egyébként a babák 20-22 százaléka kap tápszert Magyarországon.

A tengerentúlon hiány van belőle

Országos tápszerhiány alakult ki néhány hónapja az Amerikai Egyesült Államokban. A készítmények 43 százaléka nem volt elérhető május első hetébe az USA-ban a Datasembly kereskedelmi kutatócég adatai szerint. Csupán áprilisban pedig átlagosan 31 százalékkal nőtt az áruk.

A hiányt a pandémia miatt kialakult nemzetközi ellátási láncok szakadozásával, valamint egyes tápszerek hatósági vizsgálatának kedvezőtlen eredményével magyarázzák a szakemberek.

A készlethiány azért is érinti súlyosan az országot, mivel az amerikai csecsemők nagyjából háromnegyedénél váltják ki az anyatejet részben vagy teljesen ezek a készítmények.

A szakértők szerint azonban Magyarországon valószínűtlen, hogy ilyen helyzettel kelljen szembesülniük a szülőknek.

Ne hagyd ki!