Januártól jön a 700 forintos benzinár
Fotó: Shutterstock

Ásványolaj Szövetség: januártól jön a 700 forintos benzin

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Inforádiónak azt mondta, a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára az idén, a 700 forintos határt várhatóan januárban lépjük át.


70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára a nyáron. Az okok között szerepel, hogy 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára – írja az áremelkedés okairól a vezess.hu.

A gázolaj látványos áremelkedése fszezonális jelenség Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint, mert nyaranként a jellemzően benzines autóval utazó családok miatt általában ez az üzemanyagforma a drágább, majd az évszak vége felé a mezőgazdasági munkák miatt a gázolajfogyasztás emelkedik meg, ezt pedig jellemzően követi az ár is.

Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok

– mondta Grád Ottó az Inforádiónak. Szerinte a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára, mert a nyersolajnál és a forint árfolyamában is stabilitást lát most.


A kormány (uniós elvárásokhoz igazodó, a szerk.) döntése következtében január 1-jétől bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami – ha bejön a mostani prognózis – a literárat a magánszemélyek számára még nem látott 700 forintos határ fölé emelheti. „A kereskedők nem tudnak mit tenni” – mondja Grád, „az adót be kell fizetni”.

Ne hagyd ki!