A benzinkutak fele került nehéz helyzetbe a rögzített üzemanyagárak miatt
Fotó: Shutterstock

Tankcsapda: Néhány kúton már csak 10 liter üzemanyagot adnak ki

A tankolható mennyiséget korlátozza a benzinkutak egy része az üzemanyagárstop meghosszabbítása miatt. Van, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, máshol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt. Szombaton jelentette be a miniszterelnök, hogy május közepéig marad érvényben a 480 forintos árplafon. Az intézkedés hatására sok vállalkozás bezárhatja a kútját.


Korlátozások

Egy vásárlónak maximum 10 liter gázolajat tudunk kiszolgálni!

– olvasható az egyik kelet-magyarországi benzinkúton. Nem véletlen: minden eladott liter után 8 forintnál is nagyobb veszteséget kénytelen elkönyvelni. A tulajdonos hatósági ellenőrzésektől tart, ezért nem akart nyilatkozni az RTL Klub Híradójának.

Egy másik vállalkozó megszólalt, de a nevét ő sem vállalta. Azt mondja, két kútjából elveszítheti az egyiket az árstop meghosszabbítása miatt.

Az egyik kutamon óriási hitel van, amit előzetes számítások alapján könnyedén ki tudtam volna gazdálkodni. Most ha egy-két hónapig nem tudom ezt fizetni, akkor a bank viheti az egész ingatlant, a vállalkozást, mindent. Tehát csőd

– mondta a Híradónak.

Egy harmadik benzinkút ajtajában arról írnak, hogy legfeljebb 250 liter üzemanyagot adnak el. Naponta, összesen. Vagyis most csak napi 6 autót tankolnak tele.

A Holtankoljak.hu szerint egyelőre nagyjából 50 kutas jelentett be valamekkora korlátozást. De ha tovább drágul az olaj, többen lesznek, és akár minden második vállalkozás bezárhatja kútját.

Akkor több száz töltőállomás dönthet úgy kényszerűségből, hogy ekkora veszteségeket nem tud 3 hónapig elszenvedni

– mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A Magy Ásványolaj Szövetség más megoldást ajánl

Az áfa vagy a jövedéki adó csökkentésével mérsékelné a hazai benzinkutak veszteségét a Magyar Ásványolaj Szövetség. A szervezet főtitkára szerint a befagyasztott üzemanyagárak miatt több töltőállomás bezárásra kényszerülhet, mert nem tudja érvényesíteni a kereskedelmi árakban az emelkedő átvételi árakat.

A Magyar Ásványolaj Szövetség információi alapján az árstop miatt eddig három töltőállomás volt kénytelen lehúzni a rolót, de szerintük a folyamat folytatódni fog, sőt, fel is fog gyorsulni, tehát tömeges kútbezárásokra lehet számítani.

Grád Ottó, a szövetség főtitkára az Inforádiónak elmondta a kisebb vidéki töltőállomások jóval kedvezőtlenebb feltételekkel, vagyis drágán jutnak hozzá az üzemanyaghoz, tekintve, hogy a nagykereskedelmi árat továbbra is a piac szabályozza. Ráadásul ezek relatíve kisebb mennyiségeket vásárolnak, miközben a szállítást is meg kell tudniuk oldani. A szövetség tudomása szerint ma már egyes kutak a szállítóeszközből való lefejtés pillanatában veszteséget kénytelenek elkönyvelni, vagyis számukra a leszállított áru drágább, mint amennyit a kiskereskedelmi forgalomban kérhetnek értük (480 liter/forint).


Ne hagyd ki!