Viszik a konzolos és mobilos játékokat mint a cukrot
Fotó: Shutterstock

Nagyot szakíthatnak a játékszenvedélyünket kiszolgáló gyártók

Óriási hasznot hoznak a mobiljátékok, azonban idén a konzolos programok bevételei lódulhatnak meg igazán. Viszont mélyrepülésbe kezdhettek a böngészőben futtatható játékok.


Ez az év a konzoljátékoké lehet

58,6 milliárd dollárosra nőhet idén a konzoljátékok piaca, miután kiemelkedő, 8,4 százalékos bővülést jósolnak neki a szakértők – derül ki a Newzoo friss előrejelzéséből.

Ennek ellenére a mobiltelefonokra készült játékok lehetnek továbbra is legjövedelmezőbbek, miután 5,7 százalékos növekedést követően 91,4 milliárd dolláros bevételt hozhatnak a konyhára 2022-ben. Hatalmas haszonra számíthatnak a letölthető vagy dobozos PC-játékok miatt is, hiszen 3,2 százalékos növekedés után 38,7 milliárdos piacot valószínűsítenek a számukra. Mindezek mellett a tabletekre szánt játékprogramok 1,2 százalékos javulást követően 12,1 milliárd dollárt érhetnek ebben az évben. Jelentősen csökkenhet azonban a böngészőkben futtatható PC-s játékok piaca, miután 16,9 százalékos zuhanás után 2,3 milliárd dollár bevétellel kalkulálnak a szakértők ebben a szegmensben – írja a hwsw.hu.

A teljes piacból 45 százalékot hasíthatnak ki idén a mobiljátékok, a konzolosok 29-et, a letölthető vagy dobozos PC-játékok 19-et, a tabletesek 6-ot, a böngészős PC-játékok pedig csupán 1-et.

Ezért meglepő a mostani növekedés

Impozáns eredmények ezek a szektorra nézve, hiszen az ellátási láncok szakadozása nehezítette a helyzetét, különösen a várhatóan kiemelkedően teljesítő konzolokét. Továbbá megemlítendő, hogy a Sony újgenerációs PlayStation 5 játékkonzolja el sem érhető a legtöbb piacon. Emellett számos, régóta várt konzolos program megjelenése várható idén, valamint a Sony átalakítja néhány szolgáltatását is, ami szintén ígéretes a felhasználói számára.

Nem minden jelentés pozitív

Közzétette szokásos, negyedéves piaci jelentését a Sensor Tower is néhány napja. Ebből azonban az olvasható ki, hogy most először történt meg, hogy 12 hónap alatt csökkent a mobiltelefonos játékok árbevétele. Ezt elsősorban annak tulajdonítják, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások alól kiszabadultak a felhasználók, így átcsoportosították a költéseiket is. Az App Store-on és a Google Play Store-on összesen 21,2 milliárd dollárt költöttek a videójátékokra, ami 6 százalékos csökkenés egyetlen év alatt.

Továbbá stagnálhat a globális alkalmazáspiac. A TradingPlatforms elemzése szerint 2022 első három hónapjában nagyjából 32,5 milliárd dollárért vásároltak a felhasználók alkalmazásokat, ami csupán 0,6 százalékos növekedést jelent 12 hónap alatt.

Ne hagyd ki!