Ez állhat a Vodafone Magyarország értékesítése mögött
Fotó: Shutterstock

Ezért adhatta el a Vodafone a magyarországi üzletágát

A történetének a legnagyobb létszámleépítését jelentette be a Vodafone Csoport a héten. A távközlési multi teljesítménye alulmúlja az elvárásokat. Az adóssága is egyre jelentősebb, mely csökkentéséhez csak egy számottevő eredményt tudott felmutatni a menedzsment: a magyarországi leányvállalat 1,7 milliárd eurós értékesítését.


Bajban a Vodafone

Újabb, több leányvállalatot érintő, a következő három évben mintegy 11 ezer munkahely megszűnésével járó átalakítást jelentett be a héten a brit Vodafone Csoport nemrég véglegesített vezérigazgatója, Margherita Della Valle. A hírre a cégcsoport részvényeinek az értéke nagyjából négy százalékot zuhant.

Úgy tűnik, a vállalatcsoport nem tudott megfelelően és elég gyorsan reagálni az elmúlt évek kihívásaira. Az ebből fakadó befektetői frusztráció vezetett a korábbi vezérigazgató, Nick Read távozásához is 2022 végén.

A problémákat súlyosbítja, hogy a Vodafone Csoport adóssága folyamatosan nőtt az előző időszakban, ami rákényszeríthette őket a magyarországi leányvállalatuk eladására. Sőt, az adócsökkentésre irányuló erőfeszítéseik egyetlen számottevő eredményeként is csak a Vodafone Magyarország mintegy 1,7 milliárd eurós értékesítését tudják felmutatni.

A korábbi leépítések elsősorban a londoni központjukat érintették. Viszont a hwsw megjegyzi, a most bejelentett leépítési hullám végig fog söpörni az összes leányvállalatukon. Tisztogatás lesz a legnagyobb piacukon működő, düsseldorfi székhelyű Vodafone Németországnál is. Igaz, a német cég sem szerepelt fényesen az elmúlt pénzügyi időszakban.

Az elmúlt 33 év legnagyobb vállalati felvásárlása

Januárban robbant a hír, hogy a 4iG Nyrt. minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. hitelszerződéseket kötött az MFB Magyar Fejlesztési Bankkal és más hitelintézetekkel a Vodafone Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében. Az infokommunikációs vállalat jelezte, az MFB-vel létrejövő hitelszerződés kapcsán legfeljebb 425 millió eurós hitel esetén a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig azt közölte, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról. A közlemény szerint a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása.

Tőkeigényes szektor

Thurzó Ádám Pál, a Portfolió elemzője szerint, az üzlettel nagyon nagy szereplő jön létre a hazai telekommunikációs piacon. Jó néhány éve szinte egyeduralkodó volt a Magyar Telekom, a kisebb piaci szereplőknek nem nagyon volt esélyük arra, hogy befogják őket.

A 4iG-nak eleve volt egy távközlési portfóliója. Az elmúlt évben megvásárolta a Digit, az Antenna Hungáriát és az Invitechet, ezért erős vezetékes szolgáltatói háttérbázissal rendelkezett. Ehhez jön hozzá a Vodafone 800 ezer vezetékes és hárommillió mobilszolgáltatási ügyfele. Így összességében a második legnagyobb szereplő lesz magyar távközlési piacon. Néhány év alatt valószínűleg olyan erőt fog képviselni, ami a Magyar Telekommal összevethető lesz

nyilatkozta korábban a szakértő.

Arról, hogy fogyasztói szempontból milyen következménye lesz a tranzakciónak, Thurzó azt mondta, nehéz megjósolni, hogyan alakulnak a szolgáltatási árak. Azonban a verseny általában jót tesz, ha nem egy egyeduralkodó van egy piacon. Az inkább lefelé tudja elmozdítani az árakat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ez egy nagyon tőkeintenzív szektor, és most nagyon sok a befektetés. Például az 5G hálózatot is építik nagy erőkkel világszerte, ahhoz pedig pénz kell.

Ne hagyd ki!