Jó hír a benzinkutasoknak,  nem kell a beszerzési ár alá mennük az értékesítésnél
Fotó: Shutterstock

Jó hír a benzinkutasoknak, a kormány belenyúlt a beszerzési árba

A kormány hétfőtől 480 forintban maximálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, amivel hozzájárul a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben.


Nem kell olcsóbban adni, mint amennyiért vették

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében a benzinárstop már a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik, azaz a kormány legfeljebb 480 forintban határozza meg a benzin és gázolaj literenkénti árát. Az intézkedés célja, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat.

A kormány a magyar családok védelmében kitart a benzinárstop mellett, de ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta minden lényeges kérdésben, úgy ebben is kikérte és figyelembe vette a vállalkozások véleményét - közölte az ITM. Hangsúlyozták, hogy tavaly novemberben bevezetett benzinárstop május 15-ig érvényben marad, ennek köszönhetően a magyar emberek a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában.

A korábbi segítség

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára még a múlt héten jelentette be Facebook-oldalán, hogy hat intézkedést hozott a kormány a benzinkutak megsegítésére.

  1. Hitelmoratóriumot kapnak a kisbenzinkutak.
  2. Elengedik a benzinkutak MSZKSZ-díját, a kedvezményt pedig átengedik a kutaknak. (Ez az üzemanyagárba épülő tétel, literenként 5 forint, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség „készletezési” díja.)
  3. Elengedik kisbenzinkutak (4 fő foglalkoztatottig) szociális hozzájárulási adóját január 1. és május 31. között.
  4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásait támogatják 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány.
  5. 0 százalékos áthidaló hitelt vehetnek fel a Széchenyi Kártya Program keretében a kutak üzemeltetői.
  6. Eltörlik a külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adót.


Ne hagyd ki!