Brüsszel ötpontos tervet terjesztett elő az energiaválság kezelésére
Fotó: Shutterstock

Itt az ötpontos brüsszeli terv az energiaválság kezelésére

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a programot. A javaslatról pénteken tárgyalnak az EU-s energiaügyi miniszterek.


Von der Leyen elmondta, hogy mára az uniós gáztározók töltöttsége elérte a 82 százalékot, az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából, Azerbajdzsánból és más országokból.Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország.

Az árak azonban elszabadultak és a gázpiacokon tapasztalható drágulás hatással van a villamosenergia-piacra, ezért a Bizottság ötpontos javaslatcsomagot terjesztett elő.

  1. Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentésére, egy olyan stratégia keretében, amely a villamos energia árát meghatározó fogyasztási csúcsokat ellaposítja.
  2. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Ezért ezeknek a vállalatoknak a bevételeit felső határral korlátozzák, az így befolyó összegeket pedig a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  3. Az előbbi vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik. Ezt a bevételt a tagállamoknak ugyancsak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába, és tiszta, saját előállítású energiaforrásokba kell fektetniük.
  4. Intézkedéseket fogadnak el az energiaszolgáltató társaságok támogatására is, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással. Ez azt jelenti, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.
  5. Végül az orosz gáz további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.


A hvg. hu megjegyezte, az utolsó pontnál elképzelhető egy ársapka alkalmazása. Moszkva a múlt héten, az olajár hasonló korlátozására irányuló terv után azt nyilatkozta: nem szállít olyan országokba, ahol ilyen ársapkát alkalmaznak. Csomag pénteken kerül az uniós energiaügyi miniszterek elé.


Ne hagyd ki!