Ráfázol, ha nem gondoskodsz időben az otthonod fűtéséről
Fotó: Shutterstock

Már most fázol a fűtési szezontól? Adunk pár tippet a felkészüléshez

Bár az időjárás erre rácáfol, október 15-én hivatalosan is elindult az fűtési szezon. Érdemes már most lépni és felkészíteni a lakásokat, házakat és nyaralókat a téli időszakra. Az OTP Ingatlanpont szakértői összegyűjtöttek pár hasznos tippet.


A kéményellenőrzés életet menthet

Az első és legfontosabb a fűtőberendezések és égéstermék elvezetők ellenőrzése. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság statisztikája alapján minden hatodik lakástüzet a nem megfelelően kitisztított kémény okozza és idén már 702 esetben vonultak ki a tűzoltók kéménytűz miatt. A kéményellenőrzést szilárd tüzelés esetén évente, földgáz alapú fűtési berendezések esetében kétévente, a természetes személyek által birtokolt ingatlanok esetében ingyenesen, a társasházakban kötelező jelleggel, míg családi házak esetén a tulajdonos megrendelésére végzik el a kéményseprők. A kémény ellenőrzése és tisztítása mellett fontos ellenőriztetni a gázkészülékek állapotát is, ez a biztonságos és takarékos működés biztosítása mellett sok esetben a kiterjesztett garancia feltétele is.

Ha új ingatlant veszel, erre figyelj

Ingatlanvásárláskor érdemes meggyőződni arról, hogy a kéménybélelés és a gázkészülék az előírásoknak megfelelő-e, ezzel megelőzve a későbbi kellemetlen meglepetéseket és hirtelen kiadásokat. Ugyanígy fontos azt is figyelembe venni, hogy más fűtési megoldásokkal összehasonlítva, a körülményes üzemeltetés és a viszonylag alacsony biztonságérzet miatt, általában a gázkonvektoros lakások piaci ára és keresettsége az egyik legalacsonyabb, ezért lehetőség esetén érdemes megfontolni az ilyen rendszerek korszerűsítését is

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A gázkészülékek és kémények állapotának ellenőrzése és a szükséges tisztítás, karbantartás elvégzése mellett érdemes beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt is, amennyiben nyílt égésterű készülék található az ingatlanban. A megbízható érzékelőkről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján lehet tájékozódni.

Főleg a régebbi építésű ingatlanoknál jelent gondot a hiányzó vagy elégtelen szigetelés, erre rövid távon olcsó és gyors megoldást jelenthet a nyílászárók utólagos szigetelése, de a probléma okának feltárására és hosszú távú orvosolására mindenképpen javasolt szakértő segítségét kérni.

Téli csőtörés a nyaralóban? Előzd meg!

A kertkapcsolatos ingatlanoknál jelentős károkat előzhetünk meg, ha nem feledkezünk meg a vízóra és a kerti vízrendszer fagymentesítéséről sem. Előfordulhat, hogy télen egyáltalán nem használjuk az ingatlant, legyen szó nyaralóról vagy bérbe adott lakásról, ilyenkor érdemes lekapcsolni az áramellátást, elzárni a vizet és a gázt, felírni és kis idő múlva ellenőrizni, hogy változott-e az órák állása. Amennyiben igen, úgy feltételezhetően valamilyen hiba van a rendszerben, aminek érdemes még azelőtt a végére járni, hogy nagyobb baj következne be. Régebbi építésű társasüdülőben ingatlan vásárlásakor az egyik első tisztázandó kérdés is a fűtéshez kötődik, nevezetesen, hogy a lakás egész évben használható-e, vagy az az egyáltalán nem ritka helyzet adódik, hogy télre – a kiépítetlen fűtésrendszer miatt – zárva van az épület.

Az újépítésű ingatlanok általában a legkorszerűbb fűtési, szigetelési megoldásokkal és nyílászárókkal rendelkeznek, így ezeknél nem valószínű, hogy váratlan helyzetben találjuk magunkat. Első tulajdonosként, a lakás birtokba adásakor ettől függetlenül ajánlatos a fűtést is kipróbálni, ha erre van lehetőség. A régebbi lakások, házak esetében azonban már előfordulhat, hogy a rutinellenőrzés során kiderül, a javítás már nem gazdaságos, azonnali készülékcsere, kéménybélelés szükséges.


Ne hagyd ki!