A földgáz világpiaci ára négyszeresére is emelkedett júniusban az egy évvel korábbihoz képest, de ez nem érinti a magyar lakosságot a rezsicsökkentés miatt.
Most jól jön a rezsicsökkentés

A növekedés a fél évvel azelőtti gázárakhoz képest is több mint két és félszeres (268 százalékos) volt, derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztusi adataiból. A drágulás ugyanakkor nem érinti a magyar lakosságot a rezsicsökkentés miatt, amely befagyasztotta az energiaárakat. Így a földgáz lakossági átlagára 2021 júliusában 2,87 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely az uniós fővárosok között a legolcsóbb volt.

Kedvezőtlen környezet

A magyar lakosság áttételesen mégis megérzi a gázárnövekedést is, mert a hazai cégekre nem vonatkozik a rezsicsökkentés, és nekik többet kell fizetniük az energiáért, mint tavaly. Ugyanakkor nehéz megmondani, hogy a gázár okozta többletköltség pontosan hogyan jelenik meg például az élelmiszerárakban vagy más végtermékekben, amelyek más okok miatt is drágulnak.

The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!