Jelentősen drágul ősztől a menza
Fotó: Shutterstock

Drágul a menza, az inflációt jelentősen meghaladó mértékben

Már zajlanak a tárgyalások az érintettek, vagyis a bölcsődei, óvodai és iskolai menzákat finanszírozó önkormányzatok és a közétkeztető cégek között az őszi árakról. Sok jót nem ígérnek az egyeztetések.


Optimálisan 30 százalékos áremelést szeretnének a közétkeztetésben részt vevő cégek ősztől, a gyakorlatban ez átlagosan 20 százalék lehet – írja a Világgazdaság a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége tájékoztatása alapján. Sáfár Ferenc, a szervezet közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a lapnak elmondta, hogy már február végére elolvadt az idei, jellemzően 6-12 százalékos áremelések hatása a közétkeztetési piacon, ahol a múlt év végén 17 százalékos költségnövekedést érzékeltek a szereplők egy szakmai felmérés szerint.

Erre az évre emiatt a szükségesnél kisebb árkorrekcióval fordultak a vállalkozások, amelyek az időközben kirobbant háború hatásával is gyorsan szembesültek – fogalmazott Sáfár, aki szerint már tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges és indokolt az élelmiszer- és energiapiacon történt változások miatt, de megemlítette azt is, hogy az infláció is átlépte májusban a 10 százalékos határt.

Sáfár szerint a látható, illetve az érzékelhető drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni. Egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással.

Ősztől egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forint lehet, így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük, ha a jelenlegi becslések helytállóak.


The Conversation

Ne hagyd ki!