Új lakossági napelem és fűtéscsere pályázat jön

Napelemet szerel egy munkás a tetőn

Photo by Bill Mead on Unsplash

Új lakossági napelem és fűtéscsere pályázat jön

Háromféle konkrét beruházási célra összesen 3-11 millió forint közötti, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások.Napelemre

Lakossági napelemes és fűtési rendszerek kiépítését támogató, több mint 200 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő pályázat nyílik meg idén ősszel – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a vg.hu tudósításában. Hozzátette, a pályázat keretösszegét 158,7 milliárd forint uniós és 42,8 milliárdos állami forrás teszi ki. Ahhoz, hogy a napelemes rendszerek által termelt energiát be tudja fogadni, a hálózat megerősítésre szorul, így egy alprogram keretében 103,7 milliárd forintos, 50 százalékos intenzitású uniós támogatással hálózatfejlesztést is végrehajtanak.

November 15-től lehet benyújtani

A minisztérium számítása szerint a lakossági pályázat körülbelül 35 ezer háztartást érintene, és azok pályázhatnak, amelyben az egy főre eső éves jövedelem 4,850 millió forint alatt van.

A pályázatot november 15-től lehet benyújtani régiónként eltérő időszakban, az első ütemben 100,8 milliárd forint áll majd a lakosság rendelkezésére. Ha egy háztartás csak napelemet tesz a tetőre, akkor bruttó 2,898 millió forint támogatásban részesülhet, ha emellett fűtés-korszerűsítést is végrehajt fűtőpanelekkel, akkor 9,368 milliós, ha hőszivattyúval, akkor pedig 11,559 milliós támogatást kaphat.

Ne hagyd ki!