Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása
Fotó: Shutterstock

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

A 75 milliárd forintos keretösszegű program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával megindult, a lakossági pályázók jövő január közepétől jelentkezhetnek. Regisztrálni online lehet, mutatjuk, hol.


Lantos Csaba energiaügyi miniszter FB-bejegyzése szerint a közzétett pályázati felhívás alapján a Napenergia Plusz Program a családok költségeinek kétharmadát fedezi legfeljebb 5 millió forint értékben. Támogatás a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható. Elszámolható a pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, a telepítés munkadíja. Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem.

A beszerezhető berendezések kapacitását a szakmai észrevételeket meghallgatva az eredeti bejelentéshez képest rugalmasabban kezelték a kiírásban. A napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kW teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kWh kapacitású tárolóból állítható össze. A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia fejlesztést.

A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik. A vissza nem térítendő forrás odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben születik döntés. Nincs régiónkénti elosztás, a pályázatokat beküldésük időrendjében bírálják el. A munkálatokkal a támogatói okirat hatálybalépését követő két éven belül kell elkészülni.

Az Energiaügyi Minisztérium célja, hogy a bővülés a bruttó elszámolás brüsszeli elváráson alapuló bevezetése után is folytatódjék. Az ösztönzők legfontosabbja a Napenergia Plusz Program, amelynek nyertesei a zöldenergia előállítása mellett képessé válnak a későbbi felhasználásra eltárolására is.

A pályázati felület és dokumentáció a https://napenergiaplusz.nffku.hu/ linken érhető el.


Ne hagyd ki!