Olajvezeték kígyózik a hegyeken át
Fotó: Unsplash

Nem jön orosz olaj Magyarországra! - Mi lesz a benzin ársapkával?

Öt napja nem jön orosz olaj Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken keresztül – értesült a Bloomberg hírügynökség. Mi lesz így a lakossági kedvezményes, 480 forintos literenkénti üzemanyagárral?

Elszámolási vita

A Barátság kőolajvezeték déli ágán keresztül érkezik Magyarország, Csehország és Szlovákia számára orosz kőolaj, ám a szállítások öt napja leálltak. A fennakadás hátterében elszámolási vita áll, ugyanis a nemzetközi szankciók miatt az orosz Transznyeft nyersolaj üzemeltető cég nem tudja kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán ágát működtető állami Ukrtransznafta társaságnak. A Transznyeft most alternatív fizetési lehetőségeket keres, hogy a kőolajszállítás mielőbb újraindulhasson.

Olaj a tűzre?

A vita a lehető legrosszabb időben pattant ki, hiszen több európai országban, köztük Magyarországon is, akadozik az üzemanyag ellátás. Számunkar különösen fontos, az elszámolási vita mielőbb rendeződjék, hiszen olcsó orosz olaj nélkül aligha tartható a lakossági 480 forintos üzemanyag ársapka.

A Mol dolgozik az ügyön

Az ügyben az iorosz olajat megvásároló és feldolgozó Mol közleményt adott ki: „A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.”

Ne hagyd ki!